Nieuwsberichten Gezonde School

Happy2gether is een interventie die helpt om met jongeren te praten over daten, flirten en relaties. Het doel van de interventie is: geweld in (beginnende) relaties voorkomen door veilige en leuke relaties te stimuleren. De e-learning duurt 2 uur en je verdient daarmee 2 SKJ-punten. Je kunt de e-learning volgen op www.act4respect.nl.

Meer lezen

Elke leraar krijgt te maken met situaties rond relaties en seksualiteit. Hoe ga je daarmee om? School & Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een gratis e-learning om je te ondersteunen. In acht modules komen verschillende onderwerpen aan bod. De E-learning ‘Gezonde relaties & seksualiteit’ vind je op de website van School en Veiligheid.

Meer lezen

Dit vernieuwde pakket sluit aan bij de behoeften van deze doelgroep. Denk aan uitlegvideo’s en kortere teksten. In de lessen komen onderwerpen aan bod zoals: wat doet eten in je lichaam, wat is gezond eten, waar komt je eten vandaan? Je vindt het lesmateriaal op www.wwje.nl.

Meer lezen

De laatste jaren is het vapen sterk toegenomen, vooral onder jongeren. Met deze kunstwedstrijd willen we jongeren op een leuke manier bewust maken van de nadelen van vapen en roken. Doet jouw school ook mee? Meer informatie vind je op ggdgz.nl/kunstwedstrijd.

Meer lezen

In deze serie vertellen kleurrijke, grappige, luidruchtige en lieve tieners over hun ervaringen en gedachten over liefde, relaties, seks, toestemming en alles wat daarbij komt kijken. Bekijk de docuserie ‘Blozende oortjes’ op NPOdoc.nl.

Meer lezen

Binnenkort starten er weer KOPP/KOV-groepen voor jongeren met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Wil je meer informatie over de Jongerengroep KOPP/KOV voor jongeren van 12-16 jaar? Ga naar Propersona.nl.

Meer lezen

Van 10 maart tot 15 april 2025 kunnen scholen de Stimuleringsregeling Gezonde School aanvragen. Let op: er zijn financiële veranderingen in de regeling. Er is nu een verschil tussen het aanbod voor nieuwe scholen en voor ervaren scholen (al eerder gebruik gemaakt van een stimuleringsregeling van Gezonde School of met geldig themacertificaat). Meer informatie over de […]

Meer lezen

De mentale gezondheid van jongvolwassenen (16-25 jaar) in Gelderland-Zuid is iets verbeterd, maar blijft zorgelijk. 1 op de 5 voelt zich erg eenzaam en 15% heeft last van psychische klachten in het dagelijks leven. Benieuwd naar alle resultaten? Ga naar het dashboard op de website Gezondheidincijfers.ggdgelderlandzuid.nl.

Meer lezen

De gratis handreiking ‘Beeldvorming onbedoelde zwangerschap’ geeft suggesties voor werkvormen om dit thema met leerlingen te bespreken. Het past bij verschillende vakken: Maatschappijleer, Levensbeschouwing, Nederlands, Geschiedenis, Biologie en Burgerschap. Meer informatie vind je op seksuelevorming.nl.

Meer lezen

Neem contact op met het Adviespunt School en Veiligheid. De crisisadviseurs van het calamiteitenteam kunnen ook buiten schooltijden met je meedenken. Contactgegevens vind je op de website van School en Veiligheid.

Meer lezen

Herken je reacties als “Waar bemoeit de school zich mee?” of “Ik hou mijn kind thuis hoor.”? Tijdens deze interactieve online sessie leer je hoe je ontspannen en effectief omgaat met scepsis, weerstand of twijfel over onderwerpen als de Week van de Lentekriebels, traktatiebeleid of telefoongebruik. Meld je aan via jouw.gezondeschool.nl.

Meer lezen

Elke leraar krijgt te maken met situaties rond relaties en seksualiteit. Hoe ga je daarmee om? School & Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een gratis e-learning om je te ondersteunen. In acht modules komen verschillende onderwerpen aan bod. De E-learning ‘Gezonde relaties & seksualiteit’ vind je op de website van School en Veiligheid.

Meer lezen

Wat is gezond seksueel gedrag bij kinderen en jongeren van 0-18 jaar? Hoe geef je aan als iemand over zijn eigen of andermans grenzen gaat? Op 9 april 2025 organiseert Sense Oost-Nederland een basistraining Het Vlaggensysteem voor (onderwijs)professionals in Zwolle met 8 SKJ-punten. Meer informatie vind je op Sense.info.

Meer lezen

Van 4 tot 11 april 2025 zijn de Media Ukkie Dagen. Het thema is dit jaar ‘Samen met media’. Tijdens deze week kunnen professionals, familieleden en opvoeders van kinderen van 0 tot 6 jaar aan de slag met media. Meedoen? Op Mediawijsheid.nl vind je een handige toolkit met materialen.

Meer lezen

Maak de Schijf van Vijf interactief met ons nieuwe educatieve zeil. Het zeil is geschikt voor zowel binnen als buiten. Kinderen uit groep 5 tot 8 leren spelenderwijs over gezonde voeding. Op de website van het Voedingscentrum kun je het spel bestellen.

Meer lezen

Van 10 maart tot 15 april 2025 kunnen scholen de Stimuleringsregeling Gezonde School aanvragen. Let op: er zijn financiële veranderingen in de regeling. Er is nu een verschil tussen het aanbod voor nieuwe scholen en voor ervaren scholen (al eerder gebruik gemaakt van een stimuleringsregeling van Gezonde School of met geldig themacertificaat). Meer informatie over de regeling […]

Meer lezen

Groep 5 van de Brede School Prins Maurits werd voor één dag supermarktdirecteur. De kinderen bezochten een supermarkt en leerden hoe marketing ongezonde producten aantrekkelijk maakt. Daarna bedachten ze creatieve manieren om gezond eten te promoten. Lees meer over het supermarktbezoek op www.ggibnijmegen.nl.

Meer lezen

Een erkende aanpak voor het onderwijs Wil je een schooltuinprogramma dat echt verschil maakt? Met de Modelinterventie Schooltuinieren werk je aan een programma dat bijdraagt aan gezonde voeding, natuureducatie en persoonlijke ontwikkeling. Erkend door het RIVM en passend bij de Gezonde School. Wat is een schooltuinprogramma met impact? De Modelinterventie Schooltuinieren is een wetenschappelijk onderbouwde […]

Meer lezen

Van 10 t/m 14 februari vindt de Week van de Liefde plaats. Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren in samenwerking met de GGD’en deze jaarlijks terugkerende projectweek. De Week van de Liefde is bedoeld voor iedere school of docent die graag wil bijdragen aan de relationele en seksuele gezondheid, weerbaarheid en welzijn van nieuwe generaties. […]

Meer lezen

De lesmap Smaakplezier op de BSO bestaat uit een inleiding met tips en de handleidingen voor 100 smakelijke activiteiten, zoals leuke proefjes, kookopdrachten of moestuinieren. Perfect voor pedagogisch medewerkers die met het thema voeding aan de slag willen. Bekijk de lesmap ‘Smaakplelink naar externe websitezier op de BSO’.

Meer lezen

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus! Het bodemleven is ontzettend belangrijk voor alles wat groeit en bloeit op onze aarde. Die kleine beestjes houden ook jouw schooltuin gezond! Na het zien van de film ‘Onder het Maaiveld […]

Meer lezen

Maak je eigen moestuin op school! Hier kun je van alles laten groeien. Help de tuinvrouw en start samen met leerlingen uit groep 1 t/m 4 de Smaakmissie Moestuin. De Smaakmissie bestaat uit 7 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule. Lees meer info over de Smaakmissie moestuin op de website: https://www.smaaklessen.nl/nl/smaaklessen/Ons-aanbod/Smaakmissies/Smaakmissie-Moestuin.htm

Meer lezen

Special Heroes heeft moestuinlessen ontwikkeld voor het gespecialiseerd onderwijs. Vanuit de visie dat het ontdekken van de herkomst van voedsel kinderen helpt bewuste, duurzame en gezonde voedingskeuzes te maken. Binnen de leerlijn Natuur & Techniek gaan leerlingen onder de naam ‘Green Heroes’ aan de slag in de moestuin en ontdekken ze waar hun eten vandaan komt. […]

Meer lezen

Wil jij met leerlingen aan de slag in de schooltuin? Op deze pagina van de alliantie Schooltuinen vind je lesmaterialen om het hele jaar schooltuinlessen te organiseren. Van belangrijke bodemdieren tot zaaitips en van natuurfilosofie tot rekenen met gewassen! Bekijk hier de lesmaterialen van Alliantie Schooltuinen.

Meer lezen

Hebben jullie dit schooljaar een thema over voedsel, de natuur of techniek? Combineer dit dan met een bezoek aan een boer of tuinder. Leerlingen kunnen met eigen ogen zien hoe ons voedsel gemaakt wordt en leggen een relatie met het dagelijks eten op hun bord. Plan je bezoek aan een boer of tuinder via de […]

Meer lezen

Gratis moestuinzaadjes Smaaklessen Ook dit schooljaar kun je weer gratis moestuinzaadjes voor groep 1 t/m 4 aanvragen bij Smaaklessen voor bij de Smaakmissie Moestuin. Want zelf ontdekken en beleven in een moestuin is effectief, leuk en leerzaam! Dit jaar zitten er tien soorten zaden in. Vraag op de website www.smaaklessen.nl gratis moestuinzaadjes aan.

Meer lezen

Wil je starten met een schoolmoestuin of wil je nieuw leven in je schoolmoestuin blazen? Wij helpen je graag. We kunnen stapsgewijs meedenken over alle vragen die er spelen wanneer je een schoolmoestuin wil beginnen. Dat kunnen zowel visievragen als praktische vragen zijn. Lees op de website wat de GGD voor je kan betekenen.

Meer lezen

Om zoveel mogelijk mensen uit het onderwijs en de politiek te infomeren, te inspireren en te betrekken bij het doel dat zoveel mogelijk kinderen ergens in hun schoolcarrière kennis maken met een moestuin is er nu het Handboek Schooltuinen! De auteurs hebben al hun praktische en wetenschappelijke kennis in dit boek geplant. De oogst: een […]

Meer lezen

Waarom een schoolmoestuin?Schoolmoestuinieren draagt bij aan de houding van kinderen en jongeren tegenover gezonde voeding. Ook zorgt moestuinieren ervoor dat zij gezondere en duurzamere keuzes maken over eten. Lees de zes redenen voor een schoolmoestuin op de website: www.jonglereneten.nl/inspiratie/zes-redenen-waarom-moestuinieren-met-je-klas-een-goed-idee  

Meer lezen

Jongeren groeien op in een digitaal tijdperk. GGD Gelderland-Zuid houdt zich vooral bezig met de gezondheidsaspecten van mediawijsheid. Denk hierbij aan sexting, social media- en gameverslaving. Bekijk onze website gezondheidincijfers.ggdgelderlandzuid.nl voor meer informatie over mediawijsheid.

Meer lezen

Om anticonceptie onder de aandacht van jongeren te brengen is er een Anticonceptie memoryspel gemaakt. De groep jongeren die geen anticonceptie gebruikt groeit en het condoomgebruik daalt. Wil je een gratis spel ontvangen? (op=op!) Neem dan contact op met expertiseteamRSD@ggdgelderlandzuid.nl.

Meer lezen

Van 10 tot en met 14 februari 2025 is het weer de Week van de Liefde voor het VO, VSO, PRO en mbo. Een kickstart voor iedere school of docent die graag wil bijdragen aan de relationele en seksuele gezondheid, weerbaarheid en welzijn van nieuwe generaties. Deelname is gratis! Meld je school aan, en ontvang […]

Meer lezen

De Gezondheidsmonitor Jeugd laat zien dat het gevoel van acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+ leerlingen op scholen is afgenomen. De GSA (Gender and Sexuality Alliance) kan daar een belangrijke rol in spelen. Vanuit GGD Gelderland-Zuid willen we graag weten hoeveel scholen een GSA hebben, zodat we hen kunnen ondersteunen. Je helpt ons door de enquête […]

Meer lezen

Opgroeien en leren is voor jongeren belangrijk. Daarom heeft het Mondial College het ‘Fitlab’ geopend, met als doel om een gezonde leefstijl te bevorderen. En sinds kort is er ok een sportcontainer aan het fitlab toegevoegd, waar leerlingen en medewerkers in de frisse lucht kunnen sporten en bewegen. Op www.ggibnijmegen.nl vind je een voorbeeld hoe […]

Meer lezen

Interview met Eva Vermeulen, Gezonde School-coördinator “Ik ben er trots op dat docenten enthousiast naar me toe komen en hun ervaringen delen. Dat vind ik fantastisch wanneer dat gebeurt. In een korte tijd hebben Gezonde School hier echt in de vingers gekregen. Ik zou er mijn hele week mee kunnen vullen! Tegelijkertijd, sommige dingen zijn […]

Meer lezen

Met de gratis Happy2gether interventie heb je het met jongeren over daten, flirten, en relaties. Het doel: geweld in relaties voorkomen door veilige en leuke relaties te stimuleren. De e-learning duurt 2 uur en je verdient daarmee 2 SKJ-punten. Op de website van Rutgers vind je meer informatie.

Meer lezen

Welke verschillen zijn er tussen jongens en meiden?  Meiden hebben bijvoorbeeld vaker last van stress en mentale klachten, terwijl jongens meer gevoelig zijn voor verslavingen zoals gamen of gokken. Als we niet naar deze verschillen kijken, kunnen we belangrijke problemen missen. Meer uitkomsten van de Gezondheidsmonitor Jeugd hierover kun je vinden op onze website gezondheidincijfers.ggdgelderlandzuid.nl.

Meer lezen

Elke leraar krijgt wel eens te maken met situaties die raken aan relaties en seksualiteit. Hoe ga je daarmee om? School & Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een gratis e-learning om je hierbij te ondersteunen. In acht modules komt een breed scala aan onderwerpen aan bod. Op www.schoolenveiligheid.nl vind je meer informatie over deze e-learning.

Meer lezen

Wil je in gesprek gaan over leuk en veilig mediagebruik? Het Mediagesprek is een handige website met handige tips en informatie voor ouders, verzorgers en professionals. Bijvoorbeeld op basis van leeftijd en de zogenaamde MediaDiamant. Op de website van GGDGhor vind je een overzicht voorlichtingsmaterialen in verschillende talen.

Meer lezen

Elke leraar krijgt wel eens te maken met situaties die raken aan relaties en seksualiteit. Hoe ga je daarmee om? School & Veiligheid en Rutgers ontwikkelden een gratis e-learning om je hierbij te ondersteunen. In acht modules komt een breed scala aan onderwerpen aan bod. Op www.schoolenveiligheid.nl  vind je meer informatie over deze E-learning.

Meer lezen

Welke groente zijn makkelijk te telen in de schoolmoestuin? Hoe zorg je dat je alles voor de zomervakantie kunt oogsten? Op deze vragen krijg je antwoord tijdens de workshop ‘Schoolmoestuin teeltplan maken’ op 15 januari (15.30 tot 17.00 uur) in Nijmegen. Meer info lees je op:https://ggdgelderlandzuid.nl/gezonde-school/workshop-schoolmoestuin-teeltplan-maken-in-nijmegen/.

Meer lezen

Ken je de campagne Zien Drinken Doet Drinken? Het ultieme doel van deze campagne is om te voorkomen dat jongeren voor hun 18e jaar alcohol drinken. Dat doen we door ouders met een kind van 2-12 jaar en andere mede-opvoeders bewust te maken van de invloed van hun eigen drinkgedrag op kinderen. Wil je meedoen […]

Meer lezen

Wil je als kinderopvang of school een les of activiteit aanbieden rond gezonde voeding? Bekijk de ‘menukaart’ op de JongLerenEten-website. Op deze website vind je alle aanbod in onze regio: www.jonglereneten.nl/provincie/gelderland.

Meer lezen

Van 31 maart tot 4 april 2025, is het Week van de Lentekriebels! Scholen die meedoen, kunnen een week lang les geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema in 2025 is “Twintig jaar Week van de Lentekriebels”. Wil je gratis meedoen? Meld je aan en ontvang een kortingscode voor 10% korting op gadgets. Voor […]

Meer lezen

Wil je graag starten met Schooltuinieren óf overweeg je dat? Dan is deze Masterclass op 8 januari 2025 echt iets voor jou. Je doet gratis mee en leert alles over het waarom, hoe en wat van schooltuinieren. Aan de hand van de schooltuincyclus ontdek je wat belangrijk is bij het schooltuinieren. Lees meer over de masterclass […]

Meer lezen

Doe mee aan de dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie voor groep 3 t/m 8. Je kunt dichten over jezelf, gebeurtenissen, dromen, verzinsels, mensen, dieren en gevoels. Deze dichtwedstrijd heeft als doel om de basisvaardigheden te versterken. Bekijk deze deze website om meer te lezen over basisvaardigheden.

Meer lezen

Van Rijk Zwaan biedt weer gratis moestuinzaadjes aan. Wil je deze ontvangen? Je kunt het pakket aanvragen via Marijn Haan: mhaan@ggdgelderlandzuid.nl. Het moestuinpakket bevat 10 zakjes met biologische zaadjes: snijbiet, bindsla, radijs, kropsla, tomaat, andijvie, rode biet, prei, spinazie en peentjes. Lees hier meer info over de moestuinzaadjes.

Meer lezen

Kinderen groeien op in een digitaal tijdperk. School en thuis lopen daardoor steeds meer in elkaar over. Het begeleiden van kinderen in het omgaan met sociale media is daarmee een taak van ouders én scholen geworden. Het jong aanleren van bewust mediagebruik, zorgt voor een gezonde balans op de lange termijn. Uit de resultaten van […]

Meer lezen

Wil je leerlingen mee laten denken over een superlekkere en gezonde kantinesnack? Waarbij ze leren over gezonde voeding, in gesprek gaan met de kantinebeheerder en uiteindelijk zelf als klas of groepje deze snack bedenken en bereiden? Jong Leren Eten Gelderland organiseert komend schooljaar 2024-2025 opnieuw de Schoolkantine Challenge. VO Leerlingen kunnen tot en 21 februari 2025 aan de slag […]

Meer lezen

Werk je in het sociaal-, veiligheid en/of medisch domein of in het onderwijs? Reserveer 29 november 2024 (12.30-17.30 uur) alvast in je agenda voor het regionaal symposium huiselijk- en seksueel geweld. Bij dit symposium kijken we over organisatiegrenzen heen naar de aanpak.  Meer info over de regionale aanpak seksueel geweld lees je op de GGD-website.

Meer lezen

Werk jij op een VSO cluster 3 of 4 school en ben je op zoek naar inspiratie rondom relationele en seksuele vorming? Op vrijdag 11 oktober organiseren TNO, Soa Aids Nederland, Stichting School & Veiligheid en Rutgers de werkconferentie ‘Relationele en seksuele vorming op het VSO Cluster (3&)4’. Meer informatie over deze werkconferentie lees je […]

Meer lezen

Op maandagavond 7 oktober van 19.30-21.00 uur, geeft Fabriek69 een gratis webinar met tips en tools over hoe je aan de slag kan gaan met seksuele gezondheid en voorlichting. Dit webinar is zowel geschikt voor ouders van (jonge) kinderen en pubers als voor professionals die met deze leeftijden werken. Aanmelden kan op deze website van Fabriek69.

Meer lezen

Media zijn de hele dag om ons heen, en dat is niet zonder effecten. De Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2024) staat daarom in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt?  Wil je meedoen met deze campagne en […]

Meer lezen

Media zijn de hele dag om ons heen, en dat is niet zonder effecten. De Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2024) staat daarom in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt?  Wil je meedoen met deze campagne en […]

Meer lezen

Sommige ouders zijn (tijdelijk) niet bij machte om bij school en/of leefwereld van hun eigen kind aan te sluiten. School’s Cool Nijmegen ondersteunt jongeren o.a. bij het plannen van huiswerk, het leren van toetsen of juist bij het opbouwen van zelfvertrouwen of sociale contacten. Ook richt School’s Cool zich op de ouder(s) en verzorgenden van […]

Meer lezen

Radboud Universiteit, Erasmus MC en het Trimbos Instituut hebben een app ontwikkeld om jongeren te helpen om te stoppen met roken/vapen, genaamd ‘Detour’. Om de effectiviteit van deze app te onderzoeken, zijn ze op zoek naar rokende jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Help je mee om dit onderzoek onder de aandacht te brengen […]

Meer lezen

De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023/2024 zijn inmiddels gepresenteerd aan gemeenten en scholen. Heb jij ook interesse in de uitkomsten? Kijk eens op onze GGD-website. Daar vind je de resultaten per gemeente. Opvallende uitkomsten vooral te zien op de thema’s zijn: vapen, mentale gezondheid en tolerantie voor homoseksualiteit. Bekijk de resultaten van de Gezondheidsmonitor […]

Meer lezen

Bij deze uitdagende challenge werken studenten werken minstens 10 weken lang aan een verspillingsvraagstuk uit het bedrijfsleven. Er wordt gewerkt met de DOON Design Thinking Methode. Meer informatie vind je op de website: www.mbo-challenge.nl/aanmelden-school.  

Meer lezen

Hoe komt het dat jongeren gaan vapen? Hoe kun je als docent of ouder/ verzorger ondersteunen bij het stoppen?  Vapen, of een e-sigaret gebruiken, lijkt misschien onschuldig, maar is dat zeker niet. Veel vapes bevatten de verslavende stof nicotine. Vaak zelfs meer dan een pakje sigaretten. In het boek ‘Stoppen met vapen’ delen twee experts […]

Meer lezen

Moet ik alcohol drinken verbieden of gaan ze het dan juist doen? Is blowen onder jongeren normaal? Is mijn kind verslaafd aan zijn telefoon? Herkenbare vragen? Je bent niet de enige ouder! Veel ouders lopen met vragen rond over deze thema’s. Daarom organiseert IrisZorg preventie online ouderavonden over: middelengebruik en digitale verleidingen: Gamen en sociale […]

Meer lezen

Stoptober gaat bijna weer van start. Dit jaar richt de campagne zich ook op vapers. De afgelopen vier jaar is het aantal vapers fors toegenomen, vooral onder jongeren. Dit blijkt uit cijfers van Trimbos. 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen heeft in het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. En 11 procent van de […]

Meer lezen

Wil jij de peuters of kleuters binnen jouw kinderopvang meer leren over gezonde voeding? Maak hierbij dan gebruik van de Jong Lekker Fit! woordkaarten, die je gratis kunt downloaden.  Meer informatie vind je op: GLOS | Jong Lekker Fit! (gezondeleefstijlopschool.nl).

Meer lezen

Van 6 t/m 13 november is de congresweek ‘Gezond leven, leren en ontwikkelen. Vanzelfsprekend!’ van Gezonde Kinderopvang en Gezonde School. Ben jij erbij in de Johan Cruijff ArenA en/of zien we jou online terug? Aanmelden is nu mogelijk op de website: www.gezondlevenlerenontwikkelen.nl.  

Meer lezen

Sommige peuters hebben al taal tot hun beschikking terwijl andere peuters nog op gang moeten komen. Hoe zit dit? En wat is normaal? Wat als het te traag gaat en hoe herken je dat dan? En op welke manier kun je de (normale) taalontwikkeling extra stimuleren? GGD Hart voor Brabant organiseert het webinar ‘Spraak- en […]

Meer lezen

Heb je soms het gevoel dat het een hele klus is om je kind te helpen rustig te worden? Dat je steeds opnieuw moet zoeken naar wat werkt en wat niet? Sluit dan aan bij het webinar ‘Hoe kan ik mijn kind helpen rustig te worden?’. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en GGD Zaanstreek-Waterland organiseren een webinar. Het […]

Meer lezen

Zou jij graag willen koken op de kinderopvang of op de basisschool? Geef je dan op voor de training ‘Koken op school en in de kinderopvang’! Je leert een kookles opzetten; met of zonder keuken, een hele klas of kleine groepjes. De planningen en alle logistiek die erbij komt kijken. Maar ook de didactiek rond […]

Meer lezen

In de stad Nijmegen zijn er grote en groeiende gezondheidsverschillen. Daarom is ‘Jong, Gezond en in Beweging’ in het leven geroepen, een samenwerking tussen Bindkracht10, GGD Gelderland-Zuid, Gemeente Nijmegen, Sportbedrijf en alle andere partijen uit de stad die actief zijn op dit onderwerp. Vanuit deze beweging bouwen we samen aan een samenleving waarin kinderen en […]

Meer lezen

Het is weer de Week van lezen en schrijven! Van 8 tot 15 september proberen we zoveel mogelijk mensen te vertellen over het bestaan van laaggeletterdheid. Veel mensen weten niet dat dit een groot probleem is. In Nederland heeft 1 op de 9 ouders met minderjarige kinderen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben […]

Meer lezen

Wilt u op school aandacht besteden aan waterdrinken? Gebruik de nieuwe praatplaat om kinderen te stimuleren om water te drinken en met ouders in gesprek te gaan. Download de praatplaat waterdrinken.

Meer lezen

Bespreek met collega’s wat jullie kunnen doen om het goede voorbeeld te geven. Stel bijvoorbeeld het doel om een week alleen water te drinken ‘of bij iedere lunchpauze groente te eten’. Kinderen die het goede voorbeeld zien, zijn eerder gemotiveerd om dit zelf ook te gaan doen. 

Meer lezen

Wil je leerlingen laten knutselen of tekenen over het thema water drinken? Gebruik dan deze knutselmaterialen:– Knutselplaat deel 1  – Knutselplaat deel 2 – Kleurplaat

Meer lezen

Niet voor iedereen is water drinken vanzelfsprekend. Gebruik de nieuwe praatplaat om met leerlingen en ouders hierover in gesprek te gaan. Download de praatplaat waterdrinken.

Meer lezen

Plaats waterfeitjes in een nieuwsbrief of op social media om ouders en verzorgers bewust te maken en bespreek ze met de kinderen in de klas. Wist je dat…

Meer lezen

Via de website www.voedseleducatie.nl vind je een gratis online lesportaal met allerlei materialen over voedseleducatie, waaronder ook water drinken. Maak een gratis account aan, dan kun je bij alle Smaaklessen en Smaakmissies. Kijk vooral ook eens naar de smaakmissie drinken!

Meer lezen

Ook een leuk idee! Met de groep of de hele school kunt je een waterdrink challenge starten. Je kunt zelf bepalen hoe lang, met wie en wanneer. Spreek bijvoorbeeld af om een week lang alleen maar water te drinken op school, of zelfs ook thuis. Daag je je leerlingen uit?

Meer lezen

Weet Wat Je Eet (WWJE) is een gratis online lespakket dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum.  In het lespakket leren leerlingen zelfstandig over gezond, veilig en duurzaam eten. WWJE is inzetbaar bij bijvoorbeeld de vakken Biologie, Verzorging en Zorg en Welzijn of bij de uitvoering van de Gezonde Schoolkantine. Lees meer over het lespakket op […]

Meer lezen

Voor het zesde jaar op rij gaat de MBO Challenge Voedselverspilling van start. Dit is een evenement waarbij MBO studenten aan de slag gaan met een verspillingsvraagstuk uit het bedrijfsleven. Onderwijsinstellingen kunnen zich hiervoor aanmelden tot begin februari 2025. Lees meer over de challenge op mbo-challenge.nl.

Meer lezen

Goed om het drink- en voedingsbeleid jaarlijks te bespreken: doen we nog wat we het hebben afgesproken en past het beleid nog bij de praktijk? Vaak gaat het om onderwerpen waar men dagelijks mee te maken heeft: traktaties, tienuurtje, de kantine.  Neem contact op met je Gezonde School Adviseur!

Meer lezen

Boerderij-educatie is beleven, leren en ontdekken waar ons voedsel vandaan komt! Al je zintuigen gebruiken en aan de hand van lessen en verhalen van de boer of boerin.  De lessen die de leerlingen krijgen op de boerderij zijn een goede aanvulling op de schoollessen en dragen bij aan het behalen van de onderwijsdoelen. Lees meer over boerderijeducatie […]

Meer lezen

Tijdens de verschillende eetmomenten kun je aan de slag gaan met korte lesactiviteiten over voeding. Wij hebben een aantal suggesties voor activiteiten op een rijtje gezet. Lees meer over de activiteiten op Voedingscentrum.nl.

Meer lezen

De Smaakwereld is een interactieve klikplaat met leuke activiteiten over voeding voor thuis. Kinderen kunnen een kijkje nemen in de voedselketen, zoals de fabriek, de boerderij, de supermarkt en de keuken. En daar zijn allerlei proefjes, quizzen, recepten, spelletjes, knutselactiviteiten te doen. Ga naar smaakwereld.nl.

Meer lezen

Boerderij-educatie is beleven, leren en ontdekken waar ons voedsel vandaan komt! De lessen die de leerlingen krijgen op de boerderij zijn een goede aanvulling op de schoollessen. Lees meer over boerderijeducatie op jonglereneten.nl.

Meer lezen

Er is een nieuwe versie van Smaaklessen! Net zo leuk en smakelijk als de vorige versie, maar dan met nieuwe lessen, nieuwe recepten, weer helemaal van deze tijd én in een nieuw jasje! Lees meer over de nieuwe versie op Smaaklessen.nl.

Meer lezen

Gezond eten en drinken mee naar school. Een goede basis om lekker te presteren op school. Wil je het nieuwe schooljaar goed en gezond starten? Ga dan aan de slag met ‘Trommel zonder Rommel’. Hiermee worden ouders geïnspireerd om gezond eten en drinken mee naar school te geven en kun je lessen geven in de klas. Lees […]

Meer lezen

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties gaan aan de slag met het vergroenen en gezonder maken van de buitenruimtes. Een moestuin kan daarbij belangrijk zijn. Het is een prachtige manier om te ontdekken hoe voedsel groeit. Een plek waar verbinding met de natuur vanzelfsprekend wordt. Lees meer over schoolmoestuinen op ggdgelderlandzuid.nl.

Meer lezen

Op verzoek van gemeenten komt er een 3e ronde opleiding tot moestuincoach. Deze opleiding wordt georganiseerd door Jong Leren Eten Gelderland, Velt en IVN Natuureducatie. De opleiding staat open voor iedereen in Gelderland die ervaring heeft, extra lessen wil ontvangen of een certificaat wil behalen om aan de slag te kunnen. Lees meer informatie over […]

Meer lezen

Voor de groepen 7 en 8 heeft Smaaklessen de Smaakmissie voedselverspilling. Wil je met je klas op een leuke, interactieve manier nadenken over voedselverspilling? Doe dan mee aan de quiz in les 1 van de Smaakmissie Voedselverspilling én maak kans op geweldige prijzen. Lees meer over de quiz op smaaklessen.nl.

Meer lezen

Weten kinderen hoeveel suiker er in drankjes zit? Laat het ze ontdekken! Plak met de leerlingen op de poster hoeveel suikerklontjes er in hun favoriete drankjes zitten. Gratis posters ontvangen? Vraag de posters aan via het online bestelformulier drankjesposter.

Meer lezen

Aan de slag met het thema drinken? Vraag dan een gratis leskist drankjes aan. Ga in de klas of tijdens een ouderavond het gesprek aan over de hoeveelheid suiker dat in een pakje drinken zit. Je kunt de leskist drankjes reserveren via het online bestelformulier.

Meer lezen

Wat denk je van water met een lekker fruitsmaakje? Zo gepiept en superverfrissend! Vul wat kannen met water en voeg een combinatie toe zoals: munt & limoen, sinaasappel & komkommer of bijvoorbeeld watermeloen & aardbeien. Proef samen de verschillende smaken! Lees meer over drinken op voedingscentrum.nl.

Meer lezen

Relationele en seksuele vorming op school draagt bij aan een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling van leerlingen, en het voorkomt schooluitval. Heeft jouw school behoefte aan ondersteuning op het thema relaties en seksualiteit? GGD Gelderland-Zuid biedt lokale en regionale activiteiten aan voor scholen. Scholen kunnen bijvoorbeeld kosteloos gebruik maken van een docententraining of workshop. Bekijk […]

Meer lezen

Wil je als docent aan de slag met gezond, duurzaam en veilig eten? Gebruik dan het gratis online lespakket ‘Weet wat je Eet’ van het Voedingscentrum! Het lespakket is in te zetten bij de vakken biologie, LO, verzorging en zorg & welzijn. De leerlingen doorlopen zelfstandig de 6 lessen via de online leeromgeving. Bekijk het gratis […]

Meer lezen

Wil jij je leerlingen laten werken aan een vraagstuk rond duurzame voeding? Wellicht is het Educatief Programma ‘Floriade’ dan iets voor jouw school! Dit gratis lesprogramma bestaat uit prikkelende vraagstukken vanuit bedrijven en overheden, waarbij betekenisvol en onderzoekend leren centraal staat. Meer info over het lesprogramma.

Meer lezen

Online shaming, wat is dat precies? Welke vormen van online shaming zijn er? En wat kun je doen als je hier zelf slachtoffer van bent? Op de website slachtofferwijzer.nl vind je een aantal voorbeelden van online shaming zoals cyberpesten, doxing en body shaming. Lees het verhaal van Robin.

Meer lezen

Zoek je nog een leuke lesactiviteit?  Meld je dan aan bij het gratis lesprogramma ‘Krachtvoer’. Leerlingen ontwikkelen een gezond recept en er is een receptenwedstrijd. Ook gaat het programma in op de voedingsstoffen en hoe dit past binnen de Schijf van Vijf. Bekijk het lesprogramma ‘Krachtvoer.’

Meer lezen

Scholen die met elkaar samenwerken aan alcohol- en drugspreventie onder jongeren; dat klinkt als een mooi streven. Eén gemeente is het gelukt. Na een incident met middelengebruik hebben scholen in Nijmegen de handen ineengeslagen. Gisèle Hoevenaars-Oliver (IrisZorg) en Geraldine Mulder (GGD Gelderland-Zuid): ”Er is voor ‘Helder op School’ gekozen. Dat is een erkend preventieprogramma dat […]

Meer lezen

Internet en sociale media spelen zijn meestal leuk maar het gaat niet altijd goed. Denk aan het verspreiden van foto’s en filmpjes zonder goedkeuring of online pesten. In het e-book ‘Digitaal opgroeien’ voor leerkrachten vind je antwoorden op verschillende vragen en situaties. Gratis e-book ‘Digitaal opgroeien’.

Meer lezen

Gezonde School organiseert het webinar ‘Aandacht voor culturele en religieuze diversiteit’ voor scholen die werken aan Relaties en seksualiteit. Veel scholen geven aan handelingsverlegen te zijn als het gaat om de religieuze en relationele diversiteit van hun leerlingen. Schrijf je in via dit aanmeldformulier.

Meer lezen

Steeds meer scholen hebben een schoolmoestuin. Matthijs Thijssen, leerkracht de Prins Mauritsschool in Dukenburg: “In de klas praten we over voedsel, waar het vandaan komt en hoe het groeit. De leerlingen mogen in hun eigen moestuin telen en oogsten. Het uiteindelijke oogstmoment blijft een feestje.” Leer over het succes van schoolmoestuinen.

Meer lezen

De akkers komen weer tot leven met een overvloed aan gewassen! Wil jij dit met je leerlingen gaan ontdekken? Plan dan een excursie in naar een boerderij of krijg een gastles van een boer(in) op school. Lees meer over boerderijeducatie.

Meer lezen

Hoe kun je effectief lhbtiqa+ discriminatie verminderen onder leerlingen? Hoe zorg je voor minder vooroordelen en stereotypen? Lees de tips van Movisie en neem contact op met het team SchoolsOUT. Download de tips van Movisie.

Meer lezen

Scholen hebben zich massaal ingeschreven voor één of meer de stimuleringsregelingen van Gezonde School. Afgelopen jaren stijgen de aantallen scholen die een regeling aanvragen.  Per regeling worden toekenningscriteria toegepast. Scholen die een stimuleringsregeling hebben aangevraagd, ontvangen in mei bericht of ze de regeling(en) krijgen toegekend. Op de website vind je meer informatie per stimuleringsregeling.

Meer lezen

GGD Gelderland-Zuid geeft demonstratiematerialen over ‘mondgezondheid’ gratis weg. Onder andere een (groot) gebit, een grote kies en een beugelgebit. Interesse om deze gratis demonstratiematerialen te ontvangen? Stuur een e-mail naar: gezondeschool@ggdgelderlandzuid.nl. Op = op!  Op de Gezonde School website lees je meer over de Gezonde School thema’s.

Meer lezen

Op 15 mei kun je als coach Gezonde Kinderopvang weer de ‘Lekker naar Buiten!’ bijdrage van max. €550 aanvragen. Met deze bijdrage kun je bijvoorbeeld op boerderijexcursie gaan of materialen kopen voor het moestuinieren. Vraag hier de ‘Lekker naar buiten’-aanvraag aan.

Meer lezen

Veel ouders hebben vragen en zorgen als het gaat over digitale verleidingen. In de online ouderavond van IrisZorg krijgen ouders opvoedingstips over gamen, schermtijd, sociale media en digitale balans. Wil je deze ouderavond bij ouders onder de aandacht brengen? Hartelijk dank! Bekijk de uitnodiging voor de ouderavond.

Meer lezen

Het Cultuurfonds stelt € 25.000 beschikbaar voor scholingen en materialen om meer gebruik te maken van het groene schoolplein voor natuur- en/of cultuureducatie. Per school kan € 2.000 worden toegekend, voorwaarde is wel dat het schoolplein al groen is. Info over Groene Schoolpleinenfonds.

Meer lezen

TeamNL Kids is een gratis les- en beweegprogramma dat basisscholen, BSO en buurtsportcoaches kunnen inzetten om kinderen van 4 t/m 12 jaar te inspireren met de kracht van sport. Meld je aan en ontvang een lespakket voor de school, BSO of buurt! Aanvragen gratis lespakket.

Meer lezen

Wil je ouders/ verzorgers wijzen op de webinarreeks: ‘Gezonde start voor ouder en kind’. De afleveringen gaan over: de eerste 1000 dagen, het ouderschap en de band met je kind.  Aanmelden of terugkijken webinars.

Meer lezen

Zijn er op jouw school leerlingen met mazelen of leerlingen met dezelfde huiduitslag? Neem contact op met de GGD afdeling infectieziektebestrijding. Zij kunnen scholen advies op maat geven over de juiste maatregelen en over het verspreiden van informatie aan medewerkers of ouders. In artikel 26 van de Wet Publieke gezondheid staat wanneer een school melding moet doen bij de […]

Meer lezen

Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG gaan 15 nieuwe Gezonde Buurten ontwikkelen. Gemeenten kunnen tot en met 19 april 2024 inschrijven om hieraan mee te doen. Gemeenten kunnen € 60.000 incl. btw aanvragen voor fysieke aanpassingen. En € 7.500 incl. btw om lokale activiteiten te bevorderen.  Meer informatie over de subsidie en voorwaarden op de website van IVN Natuureducatie.

Meer lezen

Tijdens de Buitenlesdag op 9 april 2024 viert IVN Natuureducatie dat steeds meer leerkrachten het hele jaar door buitenles geven. Dit jaar gaan scholen buiten aan de slag met de Grote Pieperles! De teller staat al op meer dan 1.300 scholen en bijna 80.000 kinderen doen mee. Mis het niet! Meld je snel aan op […]

Meer lezen

Meer jongeren ervaren seksuele grensoverschrijding. Ook groeit de groep jongeren die geen anticonceptie gebruikt. En jongeren willen betere seksuele vorming. Dit zijn een paar uitkomsten van ‘Seks onder je 25e’. Dit is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren van 13 tot 25 jaar. Lees meer over de resultaten van Seks onder […]

Meer lezen

Bij het Kandinsky College Nijmegen staat wereldburgerschap centraal. De leerlingen werken daarom aan vraagstukken rondom vijf kernthema’s: natuur, gezondheid, voeding, klimaat en duurzaamheid. De projectweek stond laatst in het teken van plantaardige hamburgers maken. Docent Don Willems: “Zelf kijk ik terug op een geslaagde projectweek, waarin ik verrast werd door de smaak en structuur van de […]

Meer lezen

Tot 15 april kunnen scholen zich weer inschrijven voor diverse regelingen van de Gezonde School. Scholen kunnen voor schooljaar ’24-’25 een aanvraag indienen voor: Wil je meer informatie over de regelingen? Ga naar de website gezondeschool.nl.

Meer lezen

Leonie Albers en Joke van Elleswijk (leerkrachten en Kanjercoördinatoren De Wieken): “Ik ben er trots op dat onze leerlingen in een fijne sfeer zichzelf kunnen zijn.  We laten het hele jaar door zien dat iedereen verschillend is en mag zijn! En soms doen we dat door heel specifiek ergens de aandacht op te richten. Onderwerpen […]

Meer lezen

Poëzie geeft mooie kansen om plezier hebben met woorden en letters. Daarom is  vanaf 25 januari weer de Poëzieweek. Materialen en lessuggesties voor in de klas vind je op de website van Poezieweek. Of daag de leerlingen uit om mee te doen met een activiteit. Eens op een andere wijze aan de slag met taal? […]

Meer lezen

Welke groente zijn gemakkelijk te telen in de schoolmoestuin? Hoeveel ruimte hebben ze nodig? Wanneer, hoeveel en hoe moet je zaaien? Hoe maak je een teeltplan zodat je alles voor de zomervakantie kunt oogsten? Op deze vragen krijg je antwoord bij deze workshop op woensdag 15 januari (15.30 tot 17.00 uur) in Nijmegen. Aanmelden? Aanmelden […]

Meer lezen

Wilt u starten met een schoolmoestuin of heeft u een verwilderde schoolmoestuin waar u nieuw leven in wilt blazen? Wij helpen u graag hierbij. Onze adviseurs kunnen stapsgewijs meedenken over alle vragen die er spelen wanneer u een schoolmoestuin wil beginnen. Dat kunnen zowel visievragen als praktische vragen zijn. Interesse?  Staat uw school in Nijmegen? […]

Meer lezen

Op woensdag 20 september 2023 werd op OBS Prins Willem Alexander in Beusichem het vignet Gezonde School onthuld door wethouder Martine de Bas. Een certificaat voor Sport en Bewegen! De uitreiking gebeurde tijdens een feestelijke ochtend op het schoolplein. Leerlingen voerden dansjes uit en iedere klas deed mee met de Daily Mile.  Directeur Marie-Louise ten […]

Meer lezen

Bijna alle scholen gebruiken een Schoolapp. Het is een makkelijke manier om ouders en verzorgers van de kinderen te informeren over allerlei zaken op school. Maar… In Nederland heeft 1 op de 9 ouders met minderjarige kinderen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij ook niet goed omgaan met computers en smartphonesDeze ouders […]

Meer lezen