Jeugdgezondheidszorg 4-18 jaar
In het werkgebied van GGD Gelderland-Zuid voeren we de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 4-18 jaar uit. Dit doen we in de gemeenten Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Druten, Wijchen, Beuningen, Nijmegen, Heumen, Berg en Dal, gemeente Tiel, buren, Culemborg, West Betuwe, Zaltbommel en Maasdriel.
Ouders, school en Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zorgen er samen voor dat een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Samen houden we in de gaten hoe het met een kind gaat op het gebied van vriendschappen, schoolprestaties, gezondheid, spraak/taalontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Daarom nodigt de JGZ je kind uit voor een aantal onderzoeken. Informatie van ouders en scholen is ook belangrijk. Samen krijgen wij zo een goed beeld van de ontwikkeling van ieder kind. Is er hulp of ondersteuning nodig? Dan kunnen we in overleg snel actie ondernemen.
We halen je kind voor de onderzoeken even uit de klas. Als ouder hoef je niet aanwezig te zijn bij de onderzoeken. Maar wil je er toch graag bij zijn of heb je bezwaar tegen de onderzoeken? Neem dan gerust contact met ons op. Als je ons mailt, zet dan de naam en geboortedatum van je kind in de mail. Zowel voor als na de onderzoeken krijg je bericht van ons. De onderzoeken zijn gratis. Onze werkwijze staat uitgelegd in de folder Jeugdgezondheidszorg 4-12 jaar.
Bij de onderzoeken gaan we uit van veronderstelde toestemming. Dit betekent dat wij niet uitdrukkelijk om toestemming vragen. Wel informeren wij de ouder(s) op verschillende manieren over de onderzoeken en is er de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Spraak- en taalonderzoek voor kinderen van 4/5 jaar
De spraak- en taalontwikkeling is belangrijk voor het leren lezen, het meedoen met de lessen op school en het contact maken met anderen. Daarom biedt de GGD-logopedist in de kleuterperiode voor ieder kind een spraak- en taalonderzoek aan. De logopedist let tijdens het gesprekje met je kind op de stem, de uitspraak, de taalontwikkeling, het mondgedrag en het gehoor. Je kind benoemt plaatjes, zegt woorden en zinnen na en voert opdrachten uit met speelgoed. Denk je dat er eerder onderzoek door de logopedist nodig is? Neem dan gerust contact met ons op. Meer informatie vind je op de logopedie pagina van onze website.
Gezondheidsonderzoek voor kinderen van 5/6 jaar en 10/11 jaar
Op twee momenten tijdens de basisschoolperiode biedt de GGD een gezondheidsonderzoek aan: in het jaar dat je kind 6 wordt en in het jaar dat je kind 11 wordt. We meten en wegen je kind en bij alle 5/6-jarigen controleren we of je kind goed hoort en ziet. Bij 10/11-jarigen gebeurt dit alleen als er twijfels zijn. Ook voeren we een gesprekje met je kind over hoe het gaat. In het gesprekje met de 10/11-jarigen maken we gebruik van een ‘praatplaat’. Hoe dat werkt, zie je in het GIZ-filmpje basisonderwijs op Youtube.
Vaccinaties voor kinderen van 9 en 10 jaar
Tijdens de basisschoolperiode ontvangt je kind uitnodigingen voor groepsvaccinaties. De vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige infectieziekten. Om je kind voor te bereiden kun je het filmpje over vaccinaties van GroterWorden samen kijken.
Meer informatie over vaccinaties staat op onze website en op de website van het RIVM (Rijksvaccinatieprogramma). Is je kind nog niet (volledig) gevaccineerd? Maak dan een afspraak voor vaccinatie en neem contact met ons op via: jeugdvaccinaties@ggdgelderlandzuid.nl.
Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, vinden de gezondheidsonderzoeken plaats op de school van je kind. Je ontvangt vooraf een aankondiging.
Gezondheidsonderzoek klas 2, 3 VMBO en 4 HAVO-VWO
Op de middelbare school krijgt je kind twee keer een gezondheidsonderzoek.
In klas 2 hebben wij een gesprek met de jongere op school. Dit gaat over dingen die de jongere bezighouden of vragen die de jongere zelf heeft. Bijvoorbeeld: hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met zijn of haar gezondheid? Dit doen wij aan de hand van de zogenaamde GIZ driehoek. Voor uitleg bekijk onderstaande video. Ook meten wij in dat jaar de lengte en het gewicht van de jongere.
In klas 3 VMBO of in klas 4 HAVO-VWO vult de jongere een vragenlijst in. Na het invullen van de vragenlijst nodigen wij sommigen uit voor een afspraak met de jeugdverpleegkundige. Dit kan zijn omdat de jongere zelf vragen heeft. Of omdat de antwoorden van een jongere aanleiding geven om door te praten over een bepaald onderwerp.
Extra aandacht
Het kan zijn dat de jongere een vraag of probleem heeft waarvoor meer tijd nodig is. Dan maken we een nieuwe afspraak om op het onderwerp terug te komen. Het kan ook zijn dat een extra controle nodig is voor de lengte of het gewicht van de jongere. Hiervoor volgt dan een uitnodiging. Als het nodig is, verwijzen wij door naar een deskundige.
Natuurlijk kan de ouder of jongere zelf altijd contact met ons opnemen voor een onderzoek of een gesprek. Wanneer de docent of mentor zich zorgen maakt, kan deze ook (na overleg met jou) een extra onderzoek aanvragen. Dit kan gaan over de ontwikkeling, de groei of het gedrag.
Vaccinaties
Het Rijksvaccinatieprogramma kent op dit moment twee vaccinaties die tijdens de middelbare schooltijd worden gegeven: HPV en Meningokokken ACWY.
Ook is het altijd mogelijk tot 18 jaar vaccinaties in te halen die nog open staan.
Meer informatie over vaccinaties op onze website.
Gezondheidsspreekuur op de ROC´s
Ook op de ROC´s zijn wij aanwezig. Leerlingen kunnen bij ons terecht met allerlei vragen over hun gezondheid en leefstijl. Wij begeleiden ook leerlingen die vaak spijbelen. Wij helpen hen om weer actief met school aan de slag te gaan.
Afspraak maken
Heb jij als ouder of jongere vragen over het onderzoek of over gezondheid, ontwikkeling, opvoeding? Maak dan gerust een afspraak met ons.
Als je kind naar school gaat, bezoek je het consultatiebureau niet meer. Gezondheidsonderzoeken vinden dan plaats op de school van je kind. Natuurlijk kun je altijd bij ons terecht bij vragen of zorgen. Dit kan via het inloopspreekuur op school. Maar het is ook mogelijk om een extra afspraak te maken of we komen bij jou thuis.
Spreekuur op school
Wij hebben regelmatig spreekuur op de school van je kind. Hier kun je terecht voor vragen over de opvoeding, gezondheid of ontwikkeling van je kind. De tijden waarop wij op school zijn, staan in de gids van de school. Je kunt ons ook bellen of mailen om een afspraak te maken.
Extra afspraak of telefonisch contact
Je kunt je kind altijd een keer extra laten onderzoeken door ons. Bijvoorbeeld als jij je zorgen maakt om je kind. Of de leerkracht (na overleg met jou) vraagt hierom. Neem gerust contact met ons op.
Huisbezoek
Ook is het mogelijk dat wij bij jou thuis komen. Dit kan als je vragen of twijfels hebt over bijvoorbeeld de opvoeding of het gedrag van je kind. Wij kijken dan samen naar een oplossing of geven advies.
Het is niet gezellig aan tafel, omdat mijn kind niet wil eten. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn kind?
Vraag je je wel eens af hoe je het beste kunt reageren op het gedrag van je kind? Video Home Training (VHT) brengt met video-opnamen het contact tussen jou en je kind in beeld. Zo kunnen we samen zoeken naar oplossingen die passen bij jouw situatie. Video Home Training is voor ouders van jonge kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar. Een gecertificeerde verpleegkundige van de GGD geeft de training. Video Home Training is gratis.