Jeugdgezondheidszorg 0 – 4 jaar
In het werkgebied van GGD Gelderland-Zuid voeren we de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-4 jaar uit. Dit doen we in de gemeenten Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Druten, Wijchen, Beuningen, Nijmegen, Heumen, Berg en Dal.
In de gemeente Tiel, Buren, Culemborg, West Betuwe, Zaltbommel en Maasdriel doet Santé Partners dit.
Hielprik en gehoortest
Heb je net een baby gekregen? Dan komen wij een hielprik bij je baby afnemen. Deze afspraak plannen we tussen de 4e en 7e dag na de geboorte. We komen dan op huisbezoek en nemen met een naaldje een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van je baby. Hiermee sporen we een aantal zeldzame erfelijke ziektes op.
Meestal combineren we de hielprik met de gehoortest. We meten dan of je baby genoeg hoort om te kunnen leren praten. Deze twee testen samen noemen we de ‘neonatale screening’ (NNS). Heeft je baby de hielprik in het ziekenhuis gehad? Dan doen wij de gehoortest zo snel mogelijk nadat je baby weer thuis is.
Woon je in de regio Rivierenland?
Dan neemt Santé Partners de hielprik en de gehoortest af. Woon je in de regio Nijmegen of in de gemeente Neder-Betuwe? Dan doen wij de hielprik en de gehoortest bij je baby.
Is er binnen 7 dagen na de bevalling nog niemand bij je geweest voor de hielprik? Neem dan contact met ons op.
Aanvragen hielprik en gehoortest
Het is belangrijk dat de hielprik in de eerste dagen na de geboorte plaatsvindt. Geef daarom je baby zo snel mogelijk aan bij de gemeente. Wij ontvangen dan de adresgegevens van jouw baby en nemen contact op voor een huisbezoek.
Ouders, verloskundigen of kraamzorg kunnen de baby ook zelf bij ons aanmelden direct na de geboorte. Dan weet je zeker dat deze afspraak snel plaatsvindt en kunnen we onze komst telefonisch aankondigen. Vul hiervoor het formulier Aanvragen Neonatale screening (NNS) in. Het formulier is beveiligd en wordt ook beveiligd naar ons verstuurd.
Na aanmelding ontvang je op korte termijn een bericht met informatie over het huisbezoek.
In de eerste vier jaar kom je met je kind regelmatig bij ons op bezoek. Bij elk bezoek controleren we de lengte, het gewicht en de ontwikkeling van je kind. De gegevens zetten we in een groeicurve. In het filmpje ‘Groeicurve‘ op Youtube vertellen we je hier meer over.
Bij baby’s kijken wij naar hart en longen, naar de ogen en naar de vorm van het hoofdje. Bij peuters hebben we het ook over tandverzorging, taalontwikkeling, zindelijkheid en motoriek en testen we de ogen. Ook geven wij de vaccinaties die je kind beschermen tegen infectieziekten.
Als je je ergens zorgen over maakt, vertel het ons dan. Dan letten wij daar extra op.
Kijk eens naar het voorlichtingsfilmpje ‘Eerste consult’ van Groter Worden. Dan zie je wat we doen tijdens je eerste bezoek aan ons consultatiebureau.
Wanneer kom je naar het consultatiebureau?
Wij kijken naar wat jij en je kind nodig hebben. Dit betekent dat wij met jou bespreken hoe vaak je met je kind het consultatiebureau bezoekt. Hieronder staat een voorbeeldschema. Het kan dus zijn dat je minder bezoeken nodig hebt.
- 1 maand Bezoek
- 2 maanden Bezoek en vaccinatie: Rota + (DKTP-Hib-Hep B)*
- 3 maanden Bezoek en vaccinatie: Rota + DKTP-Hib-Hep B + Pneu
- 5 maanden Bezoek en vaccinatie: DKTP-Hib-Hep B + Pneu
- 6 maanden Bezoek
- 9 maanden Bezoek
- 12 maanden Bezoek en vaccinatie: DKTP-Hib-Hep B + Pneu
- 15 maanden Bezoek en vaccinatie: BMR + MenA-CWY
- 2 jaar Bezoek
- 3 jaar Bezoek
- 3 jaar en 9 maanden Bezoek en vaccinatie DKTP
*Deze extra inenting krijgt een kind als de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap en in bijzondere situaties. De jeugdarts bespreekt dit met je.
Meer informatie over de vaccinaties vind je op de website van het RIVM.
Huisbezoek
Ook komen wij na de bevalling bij jou thuis om kennis te maken. We horen dan graag hoe het gaat met jou als ouder en met je baby. Wij maken hiervoor een afspraak. Tijdens het huisbezoek kun je ook vragen stellen over de verzorging, groei, voeding en ontwikkeling van je baby. In het voorlichtingsfilmpje ‘Zuigelingenhuisbezoek’ van Groterworden.nl zie je wat het huisbezoek inhoudt.
Ook na deze eerste periode is het mogelijk dat wij bij jou thuis komen. Bijvoorbeeld als je baby veel huilt en je niet goed weet hoe je hiermee moet omgaan. We kijken dan samen hoe het thuis met jullie gaat en zoeken naar een oplossing.
Inloopspreekuur
Eén keer per week kun je bij al onze consultatiebureaus terecht tijdens het inloopspreekuur. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken. Hier kun je vragen stellen over de verzorging, voeding en opvoeding van je baby. Ook is het tijdens het inloopspreekuur mogelijk om je kind extra te laten wegen.
Extra afspraak of telefonisch contact
Wil je een extra controle of wil je advies van ons? Dat kan. Neem contact met ons op.
Meer informatie
Lees meer informatie over onze jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar.
Kinderen leren in hun eigen tempo en op hun eigen manier praten. Als ouder kan het soms lastig zijn om te beoordelen of de spraak- en taalontwikkeling van je kind wel op niveau is. Daarom zijn er diverse momenten waarop wij die ontwikkeling in de gaten houden. Zo kunnen wij eventuele problemen op tijd signaleren en aanpakken. Maak je je zorgen over het praten van je kind, dan mag je dat natuurlijk altijd aangeven.
Consultatiebureau
Bij ieder bezoek aan het consultatiebureau vragen wij hoe het gaat met het praten van je kind. Zijn er problemen, dan verwijzen wij je kind naar een kinderarts, KNO-arts of logopediepraktijk.
In de gemeenten Tiel, Culemborg, Geldermalsen en Neerijnen hebben onze eigen logopedisten 1 keer per maand spreekuur op de GGD of op het consultatiebureau. Woon je daar in de buurt? Dan kun je natuurlijk naar een van onze logopedisten.
Peuterspeelzaal
Gaat jouw kind naar de peuterspeelzaal in de gemeente Tiel? Een logopedist van de GGD komt daar een paar keer per jaar langs. Als blijkt dat je kind problemen met de spraak- of taalontwikkeling heeft, dan bespreekt de logopedist dit met jou en de leidster.
Wat moet ik doen als mijn baby veel huilt?
Het is niet gezellig aan tafel, omdat mijn kind niet wil eten.
Hoe ga ik om met de driftbuien van mijn kind?
Vraag je je wel eens af hoe je het beste kunt reageren op het gedrag van je kind?
Video Home Training (VHT) brengt met video-opnamen het contact tussen jou en je kind in beeld. Zo kunnen we samen zoeken naar oplossingen die passen bij jouw situatie. Video Home Training is voor ouders van jonge kinderen. Een gecertificeerde verpleegkundige van de GGD geeft de training. Video Home Training is gratis.