Huisbezoek als je zwanger bent

In verwachting en zorgen?

Wil je een huisbezoek van de jeugdverpleegkundige? Meld je aan via het aanmeldformulier huisbezoek.

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Aan de verloskundige kun je vragen wat wel en niet gezond is. Soms heb je andere vragen. Misschien heb je zorgen over geld, over hoe je je kind kunt opvoeden, of over ruzie met je partner of familie.

Het is fijn als je deze vragen of zorgen al kunt bespreken als je zwanger bent. En hulp kunt krijgen. Op een manier die bij jou past. Iemand die je vragen kan beantwoorden en met je mee kan denken. Dan voel je je lekkerder. En dat voelt de baby ook.

In Nederland willen we het beste voor alle kinderen. En dat begint al in de zwangerschap. De verloskundige en de kraamzorg kijken met jou of alles goed gaat. Zij zoeken naar mogelijkheden om je te helpen.

Soms kunnen de verloskundige en de kraamzorg je niet helpen. Dan kan een jeugdverpleegkundige je misschien wel helpen. Je kunt dan gebruik maken een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige. Dit mag, maar het hoeft niet. De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaat natuurlijk gewoon door.

Hoe gaat zo’n huisbezoek in de zwangerschap?

Waar wil je afspreken? De jeugdverpleegkundige kan bij je thuis komen; maar je kunt ook ergens anders afspreken. Thuis is vaak fijner, je hoeft niet te reizen en je bent in je eigen omgeving.

Wil je liever ergens anders? Dan kun je dit tegen de jeugdverpleegkundige zeggen.

Je kunt je partner, je moeder of iemand anders die je vertrouwt vragen om ook bij de afspraak te komen.

Je bespreekt met de jeugdverpleegkundige hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt de situatie uitleggen. En je vragen en zorgen vertellen.

Soms helpt het gesprek al zoveel dat je het zelf verder wilt oplossen. Als je later nog vragen hebt, kun je de jeugdverpleegkundige bellen of mailen. Soms is er meer dan één gesprek nodig:

  • Samen maken jij en de jeugdverpleegkundige een plan hoe nu verder.
  • Soms is er meer hulp nodig. De jeugdverpleegkundige helpt je dan om goede hulp te vinden. Zoals bijvoorbeeld Voorzorg (ncj). En om je hier bij aan te melden.

De jeugdverpleegkundige en jij maken een volgende afspraak. Om te kijken of het plan goed werkt. En hoe het nu met jou en je gezin gaat.

Wil je een huisbezoek van de jeugdverpleegkundige?

Ga naar het aanmeldformulier huisbezoek. Vind je het prettig om je samen met je verloskundige of iemand anders aan te melden, vraag dan of ze je willen helpen. De jeugdverpleegkundige belt of mailt je daarna om een afspraak te maken. Het huisbezoek is gratis.

Heb je vragen over het huisbezoek?

Als je vragen hebt over het huisbezoek, kun je bellen, 088 – 144 71 11 of mailen naar: jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl.