Informatie Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar

Gefeliciteerd, je hebt een baby. Een bijzondere periode breekt aan met vast en zeker ook de nodige vragen. In de eerste weken, maanden en jaren gebeurt er heel veel in de ontwikkeling van jouw kind. In deze folder lees je wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wat doet de Jeugdgezondheidszorg?

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD volgt samen met jou de groei, ontwikkeling en gezondheid van je kind. Al vanaf de geboorte nodigen wij je regelmatig uit op het consultatiebureau. Samen kijken we hoe het gaat met je kind. Groeit het goed? Hoe ontwikkelt het zich? Hoe gaat het met de opvoeding?

Zijn er problemen met de ontwikkeling van je kind, dan kijken we samen hoe we dit kunnen oplossen. Ook geven we informatie. Bijvoorbeeld over (borst) voeding, verzorging, veiligheid, slapen en gedrag. Wij werken samen met anderen zoals verloskundigen, huisartsen, ziekenhuizen, kindercentra, scholen en wijkteams.

Eerste kennismaking

Een paar dagen na de geboorte (tussen de 4e en 8e dag) komt een van onze medewerkers op bezoek. Tijdens dit bezoek krijgt je kind een hielprik en testen we het gehoor. De hielprik is nodig om erachter te komen of je kind bepaalde erfelijke ziektes heeft. Met de gehoortest meten we of je kind voldoende hoort om te leren praten.

Onze jeugdverpleegkundige komt tussen de 10e en 14e dag na de geboorte op bezoek om kennis te maken. Zij bespreekt hoe het gaat en legt uit wat het consultatiebureau voor jullie kan betekenen. Ze beantwoordt vragen en geeft praktische tips. Ook maakt ze de eerste afspraak voor jullie bezoek aan het consultatiebureau.

Wat gebeurt er op het consultatiebureau?

Het team van het consultatiebureau bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en assistente. De assistente weegt en meet je kind en maakt vervolgafspraken. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige volgen samen met jou de groei, ontwikkeling en gezondheid van je kind. Zij gaan in op je vragen en geven de vaccinaties. De jeugdarts onderzoekt je kind, geeft zo nodig medisch advies of regelt een verwijzing. De jeugdverpleegkundige kan ook op huisbezoek komen. In Mijn Kinddossier noteren we de belangrijkste gegevens en adviezen, die kun je thuis nog eens nalezen.

Wanneer kom je naar het consultatiebureau?

Op het consultatiebureau houden we rekening met jouw wensen en situatie. Dit betekent dat we bespreken hoe vaak je langs komt. Hiernaast staat een voorbeeldschema. Het kan dus zijn dat jij minder of meer bezoekmomenten nodig hebt. Neem bij je bezoek altijd een luiertas en omslagdoek voor je baby mee.

LET OP: Heb je een afspraak met ons en heeft je kind een besmettelijke ziekte (bijvoorbeeld water pokken)? Dan vragen wij jou om de afspraak te verzetten. Is je kind verkouden? Dan kunnen jullie wel gewoon komen. Is je kind ziek en maak je je zorgen? Ga dan naar de huisarts.

Bezoekmomenten consultatiebureau

  • 1 maand
  • 2 maanden
  • 3 maanden
  • 5 maanden
  • 6 maanden
  • 9 maanden
  • 12 maanden
  • 15 maanden
  • 2 jaar
  • 3 jaar
  • 3 jaar en 9 maanden

Tussendoor een vraag?

Heb je vragen tussen de bezoeken door? Of maak je je zorgen? Bijvoorbeeld over de (borst)voeding, het huilen of het slechte slapen van je kind? Of wat je moet doen als je kind niet zindelijk wordt of nog niet goed praat? Neem voor deze of andere vragen gerust contact op met het consultatiebureau. Bel ons via 088 – 144 71 11 of stuur een e-mail naar jeugdgezondheidszorg@ ggdgelderlandzuid.nl.

Wil je direct antwoord? Stel je vraag via de chatfunctie van de GroeiGids app. Je kunt ook binnenlopen tijdens een inloopspreekuur. Op onze website staat wanneer deze zijn.

Tevreden?

Wij willen graag dat je tevreden bent over onze dienstverlening. Toch kan het gebeuren dat er iets niet goed gaat. Of misschien heb je een idee hoe we het beter kunnen doen. Bespreek dit dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Ben je na dit gesprek nog niet tevreden? Laat het ons dan weten. Dit kan via ons klachtenformulier.

Jeugdgezondheidszorg vanaf 4 jaar

Als je kind 4 jaar is, dragen wij de gegevens van je kind over aan onze JGZ-medewerkers op de basisschool.

Hoe gaan wij om met gegevens?

Onze Jeugdgezondheidszorg maakt gebruik van de Verwijsindex. Dit systeem laat zien of en zo ja welke professionals al betrokken zijn bij jouw kind. Zijn er zorgen? Dan kunnen we dankzij dit systeem snel met elkaar bellen en bespreken welke hulp nodig is.

Onze Jeugdgezondheidszorg werkt met Mijn Kinddossier. Hierin staat informatie over de ontwikkeling, groei en opvoeding van je kind(eren). Het is ook de plek waar je online een afspraak met ons wijzigt en vragenlijsten invult. Inloggen op www.mijnkinddossier.nl doe je met je DigiD.

Alle gegevens over je kind behandelen wij vertrouwelijk. Alleen medewerkers van de afdeling Jeugdgezondheidszorg hebben toegang tot deze gegevens. Soms is het nodig om gegevens van je kind aan deskundigen buiten de GGD te laten zien of over te dragen. Bijvoorbeeld bij een verwijzing of als je verhuist naar een gemeente buiten ons werkgebied. Wij vragen daarvoor altijd eerst toestemming. Op onze website staat het privacyreglement van de GGD. Ook vind je hier hoe wij omgaan met dossiers.

Meer informatie of contact

De medewerkers van de afdeling Jeugdgezondheidszorg geven graag antwoord op je vragen. Je kan ons bereiken via ons algemene telefoonnummer of e-mailadres. Wil je een afspraak verzetten? Log dan in op www.mijnkinddossier.nl. Je afspraak verzetten kan ook telefonisch of via de e-mail.