22 mei 2023

Gezondheid jongvolwassenen onderzocht

Van de 16 t/m 25-jarigen in de regio Gelderland-Zuid heeft 1 op de 5 matige tot ernstige mentale problemen. 6% had het voorgaande jaar (heel) vaak suïcidale gedachten. Dit alles en meer blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. Het vragenlijstonderzoek werd via social media uitgevoerd in het voorjaar en de zomer van 2022. In heel Nederland vulden bijna 70.000 jongvolwassenen de vragenlijst in.

Veel klachten

Een kwart van de jongvolwassenen in regio Gelderland-Zuid had in de 4 weken voorafgaand aan het onderzoek (zeer) vaak last van 5 of meer klachten. De 5 meest genoemde zijn: vermoeidheid, prikkelbaar of geïrriteerd zijn, geheugen- of concentratieproblemen, slaapproblemen en hoofdpijn. 15% bezocht de huisarts voor 1 of meerdere klachten. 

Uitgestelde zorg

Zo’n 12% van de jongvolwassenen ervaart nog negatieve gevolgen van uitgestelde zorg op het moment dat zij de vragenlijst invulden. 

Negatieve ervaringen

2 van de 5 jonge vrouwen heeft ooit een ongewenste seksuele ervaring gehad. Veelgenoemde negatieve gevolgen van de coronaperiode zijn: geen festivals, minder sociale contacten en minder goed in je vel zitten. Ruim 20% van de jongvolwassenen heeft matige of ernstige psychische klachten.

Disclaimer

Het kan zijn dat jongvolwassenen met een slechtere mentale gezondheid vaker een vragenlijst hebben ingevuld, waardoor de resultaten een negatiever beeld van de werkelijkheid schetsen. Duidelijk is dat de mentale gezondheid aandacht nodig heeft, de omvang van het probleem is groot. 

Lees ook:
De samenvatting van het onderzoek op onze website
Alle resultaten van de coronamonitor jongvolwassenen