Humaan papillomavirus (HPV)

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten.

Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar het kan ook andere vormen van kanker bij de geslachtsorganen of in de mondkeelholte veroorzaken.

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2005 en wil je meer informatie over HPV? Bekijk onze pagina over de HPV campagne. 

Nieuw advies Gezondheidsraad

Tot 2021 kregen meisjes in het jaar dat zij 13 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad dat meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie krijgen in het jaar dat ze 10 worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Wie ontvangt de uitnodiging in 2024?

In 2024 ontvangen de volgende geboortejaren een uitnodiging voor een HPV-vaccinatie:

  • 2014

Hoeveel vaccinaties krijg je?

De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Tussen de 1e en 2e prik moet een half jaar zitten.

Afspraak verplaatsen

Kun je echt niet komen op de aangegeven dag en tijd? Ga naar de pagina verzetten afspraken groepsvaccinaties.

Inhalen HPV-vaccinatie

Elk voorjaar wordt een nieuwe leeftijdsgroep uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Ben je niet gekomen? Dan krijg je in het najaar nog één keer een uitnodiging. Ben je in het voorjaar wel geweest (1e prik HPV) en in het najaar (2e HPV prik) niet? Dan krijg je in het voorjaar van het jaar erna nog één keer een uitnodiging voor de 2e HPV prik.

Heb je geen toestemming gegeven voor gegevensuitwisseling? Dan verschilt het per situatie of je nog een uitnodiging krijgt. Soms krijg je dan ook onterecht een uitnodiging, omdat het RIVM niet weet dat je geweest bent.

Wil je alsnog starten met de HPV-vaccinatie? Dit kan gratis voor iedereen tot en met geboortejaar 2006 (dus ook als je al 18 bent). Neem contact op met ons via jeugdvaccinaties@ggdgelderlandzuid.nl voor een advies op maat.

Wij begrijpen deze twijfel. Neem gerust contact met ons op. We gaan graag in gesprek. Mail naar jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl of bel met 088 – 144 71 11.

Ga voor meer informatie naar de website van het RIVM. Of bekijk de RIVM animatie – wat is HPV?

Het is de bedoeling dat je naar de GGD gaat van wie je de uitnodiging hebt gekregen.

Ja, dat mag. We verwachten dat je van het RIVM nog een uitnodiging ontvangt. Krijg je die niet? Maak via ons online afsprakenformulier een afspraak.

Of neem dan contact op met ons via jeugdvaccinaties@ggdgelderlandzuid.nl.

Ook zonder kaarten ben je welkom. Neem wel een legitimatiebewijs mee.