Factsheet verwijzen naar en deelname aan een GLI-programma
Het is van groot belang dat potentiële deelnemers terecht komen bij de voor hen best passende GLI. Dit is belangrijk voor de deelnemers: goed op je plek zijn betekent minder uitval, en minder uitval betekent meer opbrengst voor de deelnemer. Ook op de langere termijn.
Ook voor de leefstijlcoach is een goede match tussen aanbod en deelnemer belangrijk. Een mismatch vergroot de kans op uitval. Dat is niet alleen teleurstellend voor de leefstijlcoach, die graag resultaat bereikt bij de deelnemer, maar op termijn ook een bedreiging voor diens bestaanszekerheid.
In de praktijk blijkt dat de instroom door verwijzingen nog wel eens moeizaam verloopt en dat er daarnaast relatief veel uitval is tijdens een GLI -programma. De oorzaak daarvan lijkt te liggen in de mate van samenwerking van professionals als de gebrekkige kennis over deelnemers, het aanbod van een GLI-programma en professionals.
Deze factsheet beschrijft welke factoren in het thema ‘Verwijzen naar en deelname aan een GLI-programma’ volgens het GLI-netwerk Regio Nijmegen invloed hebben op de deelname van mensen met overgewicht en obesitas aan een GLI-programma. Onderstaande factoren hebben invloed op het resultaat van een GLI-deelname op GLI-programmaniveau en op prioritering in beleid.
Download het PDF bestand ‘Factsheet verwijzen naar en deelname aan een GLI-programma’
Instroom van deelnemers en blijvend deelnemen aan het GLI-programma wordt beïnvloed door de volgende factoren:
De mate van samenwerken tussen professionals voor verwijzing is bepalend voor hoe de kennis (factor 2) en afstemming van vraag en aanbod (factor 3) georganiseerd worden. Zodra er een gezamenlijk doel is, heb je meer organisatiekracht om faciliteiten als geld voor extra intake of ondersteuning van beweegaanbod te regelen. Dit leidt ertoe dat het aanbod beter wordt afgestemd op een specifieke doelgroep.
De mate van kennis bij verwijzers, uitvoerders en deelnemers bepaalt of verwijzers gaan verwijzen en /of ze naar het juiste GLI-programma of de juiste coach verwijzen. Die kennis bepaalt ook in hoeverre verwachtingen van deelnemers over het GLI-aanbod kloppen. En verder bepaalt die of coaches in staat zijn hun aanbod af te stemmen op een deelnemer of groep.
Afstemming tussen aanbod en vraag. Wat een persoon zoekt, wordt bepaald door persoonlijke eigenschappen (taal), kenmerken (vervoersmogelijkheden) en voorkeuren (groep of individueel). Of het aanbod past bij wat nodig is, wordt bepaald door eigenschappen van een coach (groep kunnen vormen, persoonlijke stijl) en de kenmerken van een programma (plek, hoeveelheid ondersteuning bewegen).
Succesfactoren en knelpunten bij ‘verwijzen naar een deelname in een GLI-programma’
Onvoldoende kennis bij verwijzers en (mogelijke) deelnemers, leidt mogelijk tot een mismatch in vraag en aanbod of onbeantwoorde verwachtingen.
- Zorg dat de verwijzer goed geïnformeerd is. Door een één-op-één kennismaking met de huisarts of bijvoorbeeld door een voorlichting voor werkers in het sociaal domein.
- Verstrek duidelijke inhoudelijke informatie over het programma van een specifiek GLI-aanbod. Bijvoorbeeld over of je samen beweegt, de setting van de groep en praktische zaken als plek en tijden.
- Zorg dat al het beschikbare aanbod in een gebied vindbaar is op één plek: website, zorg- domein of ander systeem.
Stem met een verwijzer en deelnemer de kenmerken van het programma en de randvoorwaarden af op de kenmerken van de deelnemer.
- Bekijk of tijd, geld en locatie passen bij mogelijkheden van een deelnemer.
- Zorg dat een aantal kenmerken van een deelnemer en begeleider overeenkomen: het meer groepsgerichte of individuele karakter van de GLI past bij een deelnemer, de capaciteit van de begeleider past bij de behoefte van de deelnemer (let ook op karakter en stijl).
- Zie erop toe dat de doelgroepgerichte kenmerken van het GLI-programma aansluiten bij de doelgroep waar de deelnemer toe behoort, zich toe rekent of zich in herkent.
Goede samenwerking tussen sociaal en medisch domein rond een GLI-programma verhoogt de instroom.
Zie factsheet ‘samenwerking van partners’.
- Een samenwerking waarin een huisarts actief betrokken is, verhoogt de vindplaats van de doelgroep. Het is daarbij cruciaal om overgewicht en mogelijkheden te bespreken.
- Vul de formele verwijzing aan door ook via andere signaleerders te verwijzen. Bijvoorbeeld maatschappelijk werk, de voedselbank, partners uit het sociaal en zorgdomein. Het is belangrijk dat zij beschikken over de juiste informatie.
- Stem als leefstijlcoaches onderling het aanbod van GLI-programma’s af (GLI-netwerk regio Nijmegen). Verwijs naar elkaar of verspreid het aanbod. Dan krijg je een passende instroom van deelnemers.
- Maak mogelijk dat professionals tijd stoppen in kennismaken en dus samenwerken, door een vacatievergoeding of opdrachtverstrekking in jaarplannen.
Samenwerking tussen lokale partners kan beter zodat het risico op uitval van deelnemers vermindert. Dit voorkomt (bestaans-) onzekerheid voor leefstijlcoaches.
- Regel een brede intake bij deelnemers. Dit kan uitgevoerd worden door verwijzers of door een leefstijlcoach met extra inzet op een brede intake.
- Zorg dat deelnemers samen bewegen tijdens de twee jaar coaching. Dat zorgt voor een gedragsverandering en verbinding. Laat dit organiseren door een lokale expert beweegfunctionaris, een lokale fysiotherapeut, een beweegaanbieder met specifiek aanbod, een sportlocatie of vereniging (zie de factsheet ‘doorstroom naar bewegen’).
- Zorg dat partners uit het sociaal domein, zoals het buurtteam, ondersteunen met multi-probleemuitdagingen zoals schuldenproblematiek of mantelzorgondersteuning.
- Regel partners als een gezondheidsmakelaar, die kan ondersteunen om materiaal aan te passen of de verbinding met partners kan regelen
- Zet in op andere out-of-the-box afspraken: financier een extra brede intake, maak als leefstijlcoach de afspraak om hoe dan ook (deelname of niet) een eindgesprek te hebben na 2 jaar en dus betaald te worden.
Verwijzingen
- Voor meer informatie en de reeks factsheets: ‘Verwijzen naar en deelname in een GLI-programma’, ‘Samenwerking van partners’, ‘Doorstroom naar bewegen’, ‘Financiering en contractering’, ‘Specifieke doelgroep’ in de regio Nijmegen, kijk op de website van de GGD Gelderland Zuid
- Voor meer informatie over de GLI landelijk, kijk op de website van Loket Gezond Leven
Vragen over de factsheet? Mail naar gezondleven@ggdgelderlandzuid.nl.