22 mei 2023

Congres Eergerelateerd Geweld

Op 18 april vond het congres ‘Eergerelateerd Geweld, het zeer van geschonden eer’ plaats. Georganiseerd door Veilig Thuis en het Netwerk Cultuursensitief Werken. Zo’n 140 ketenpartners uit de regio Gelderland-Zuid namen deel

Ervaringen

Het was een inspirerende en interessante dag met verschillende sprekers. Journalist en presentator Dina-Perla Portnaar trapte het congres af en vertelde met welke ernstige vormen van eergerelateerd geweld (EGG) zij ooit te maken kreeg. Vervolgens vertelde Celal Altuntas zijn verhaal als ervaringsdeskundige bij eerwraak. Celal probeert in zijn werk potentiële daders van eergerelateerd geweld en eremoord te beïnvloeden en ondersteunen. 

Interventies

Het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld lichtte aan de deelnemers toe hoe de nationale politie mogelijke EGG-zaken behandelt. Daarnaast werd stilgestaan bij het opstellen van een familieschema als mogelijkheid om een risico-inschatting voor eergerelateerd geeld te maken. Stichting Me and Society sloot de dag af met de indrukwekkende theatervoorstelling Kiezpijn, waarin waargebeurde verhalen over gedwongen huwelijken werden verteld. 

Wil jij meer weten over EGG en de aanpak in Gelderland-Zuid? Neem dan contact op met Tessa Meekes: 06 – 14658969.

Zie ook de post van deze dag op LinkedIn