18 maart 2024

Vrees voor uitbraken infectieziekten door lage vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad in Nederland daalt. Steeds minder mensen laten kun kinderen vaccineren tegen infectieziekten zoals kinkhoest, mazelen en bof. En dat terwijl deze ernstige infectieziekten te voorkomen zijn door een vaccinatie. Daarom roepen wij, net als alle GGD’en in Nederland, ouders op om hun kinderen te beschermen tegen deze voorkombare ziekten. 

Uitbraken kinkhoest, mazelen en bof in Nederland

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest neemt de afgelopen maanden snel toe. Sinds november 2023 is er een bof uitbraak gaande in gebieden met een lage vaccinatiegraad midden in het land. En ten slotte baren uitbraken van mazelen in Europa en Nederland zorgen nu de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90% ligt. 

Kortom: voorkombare infectieziekten steken de kop op in Nederland. Voorkombaar, omdat er effectieve vaccins bestaan tegen deze ziekten. Maar doordat steeds meer ouders ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren, krijgen deze ziekten weer een kans in Nederland.

Vaccineren beschermt tegen ziekte

In het Rijksvaccinatieprogramma zitten vaccinaties die kinderen beschermen tegen verschillende infectieziekten. Zo beschermt de BMR-vaccinactie tegen bof, mazelen en rodehond. En de DKTP-vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. 

Heeft jouw kind niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gehad? Dat kan alsnog. Kinderen kunnen tot 18 jaar een gratis inhaalvaccinatie krijgen. Heb je hierover vragen? Neem contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg via telefoonnummer 088 – 144 71 11.

Ben je ouder dan 18 jaar, heb je de vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma nog niet gehad? En wil je deze alsnog halen? Dat kan bij ons team reizigersadvisering. Er zijn wel kosten aan verbonden. Neem contact op via telefoonnummer 088 – 368 73 00, bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via e-mail op: reizigers@ggdgelderlandzuid.nl.

Meer informatie

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over:

Kijk voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma op de website: www.rijksvaccinatieprogramma.nl