18 juli 2022

Nationaal hitteplan actief

Het nationale hitteplan is vandaag geactiveerd om gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen. Vooral ouderen en zieken kunnen gezondheidseffecten krijgen door de hitte. Wij geven een aantal adviezen.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, verwardheid en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen huidklachten optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

In de huidige situatie is ook sprake van meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma) en met hart- en vaatziekten zijn kwetsbaar. Ook mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht, kunnen overlast ondervinden van de hoge temperatuur. De komende dagen wordt een sterke zonkracht verwacht. De huid verbrandt hierdoor snel.

Ouderen, jonge kinderen, mensen met overgewicht, en mensen met een verstandelijke of psychische beperking hebben meer last van de hitte. Ook mensen die Covid-19 hebben (gehad), mensen met een chronische ziekte of een hart- of longaandoening, zijn kwetsbaar. Houd deze mensen in jouw omgeving de komende dagen goed in de gaten.

Tips bij hitte

  • Let extra op ouderen en zieken.
  • Houd de woning koel: gebruik zonwering en houd ramen en deuren overdag gesloten. Het is dan buiten meestal warmer dan binnen. Let op: Ventileer overdag wel een beetje om de lucht in huis te verversen. Zet ramen in de koelere nacht of ochtend wagenwijd open.
  • Houd je lichaam koel: draag dunne, loszittende kleding, drink meer (geen alcohol) en neem een verkoelende douche of voetbad.
  • Doe het rustig aan.
  • Gebruik zonnecrème als je toch de zon ingaat.

 

Wil je meer informatie? Bekijk onze pagina over hitte.