12 juli 2022

De meeste kinderen zijn gelukkig

De meeste kinderen zijn gelukkig maar wel heeft 1 op de 10 een verhoogd risico op psychosociale problemen. Dit is een van de uitkomsten van de Kindermonitor, een onderzoek dat onze GGD iedere 4 jaar uitvoert. Dit najaar vulden ruim 8.300 ouders met een kind tussen 6 maanden en 12 jaar een vragenlijst in. Hoe vinden ouders dat het met hun kind gaat?

Mentale gezondheid/welbevinden

Bijna alle kinderen voelen zich blij en gelukkig. Dit neemt af met het ouder worden. 1 op de 10 kinderen heeft een verhoogd risico op psychosociale problemen. Voorbeelden zijn angstig, teruggetrokken of agressief gedrag. Op deze leeftijd zien we meer problemen bij jongens dan bij meisjes. Op de middelbare school is dit juist andersom dan hebben meer meisjes problemen.

9 van de 10 kinderen praten met hun ouders of met een andere volwassene als ze ergens mee zitten. Zorgelijk is dat 9% van de kinderen dat niet doet.

3 op de 4 kinderen is meestal goed in het bedenken van een oplossing. Ruim de helft kan goed omgaan met onverwachte problemen. Kinderen op de basisschool zijn meestal weerbaar volgens hun ouders. Ze komen op een goede manier voor zichzelf op, zonder anderen te kwetsen, te schelden en/of te vechten. Zo’n 7% van de kinderen is volgens de ouders niet weerbaar.

Tips voor ouders/verzorgers

 • Zorg voor ritme en regelmaat.
 • Maak gezonde keuzes.
 • Praat met uw kind over wat belangrijk is. Stel vragen.
  • Slapen en rust. Heb je goed geslapen? Kom je vandaag ook even chillen? Heb je tot laat op je mobiel gezeten?
  • Eten. Heb je rustig kunnen eten? Heb je lekker gegeten?
  • Relaties en emoties. Met wie heb je vandaag gespeeld? Hoe voelde je je vandaag? Waar werd je blij van vandaag? Waar werd je verdrietig van?
  • Bewegen. Heb je gesport vandaag? Zat je liever op je mobiel of was je liever actief vandaag?
  • Creativiteit en plezier. Heb je vandaag iets moois gezien? Heb je gelachen? Was je creatief vandaag?
 • Heb je een niet pluis gevoel? Lees er meer over, praat erover of zoek hulp. Bijvoorbeeld bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD of bij de huisarts.

Meer informatie

Op de website van de jeugdgezondheidszorg  staan veel tips over positief opvoeden voor verschillende leeftijdsgroepen van baby tot schoolkind.