01 maart 2024

Aandacht voor gordelroos

Je hebt vast wel eens gehoord over gordelroos. Maar wat is dat eigenlijk voor ziekte en hoe herken je het? Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad een ernstige ziekte. Daarom wordt er in Nederland deze week, maar ook in landen om ons heen, voor de tweede keer de Gordelroos Bewustwordingsweek gehouden. We vragen aandacht voor de symptomen en de impact, die gordelroos kan hebben op iemands leven. Een op de vier mensen kan erover meepraten.  

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes. Als je ouder wordt, veroudert ook je afweersysteem en neemt de kans toe dat je gordelroos krijgt. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, het waterpokkenvirus, kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het krijgen. Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en soms langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou. 

Gordelroos, wat is jouw verhaal?

Gordelroos kent vele gezichten. Een op de vier mensen krijgt gordelroos en ervaart het anders. Op www.aandachtvoorgordelroos.nl kun je meer informatie vinden over gordelroos en kan iedereen zijn eigen verhaal delen. Door het delen van verhalen krijgt gordelroos een gezicht en kun je ervaring en informatie uitwisselen.