Gordelroos

Op 22 mei 2025 bracht RTL Nieuws het bericht dat het vaccin tegen gordelroos wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor mensen van 60 jaar en ouder. Dit roept bij veel mensen vragen op. Het is op dit moment nog niet bekend of en wanneer het vaccin onderdeel wordt van het RVP. Zodra wij meer weten zullen we dat delen.

De afdeling Reizigers & Vaccinaties van GGD Gelderland-Zuid krijgt geen geld van de overheid voor de vaccinaties tegen gordelroos die al zijn gegeven. Daarom kun je geen geld terugkrijgen.

In de e-mail waarmee je de afspraak hebt bevestigd, staat een link om de afspraak te annuleren. Dit kan gratis tot 24 uur van tevoren.

Wij weten dat op dit moment ook nog niet. De startdatum van de gordelroosvaccinatie voor 60-jarigen binnen het Rijksvaccinatieprogramma is nog niet bekend. Het is ook nog niet duidelijk of er een inhaalcampagne komt voor mensen ouder dan 60 jaar. Zodra wij meer weten zullen we dat delen.

De vaccinatie tegen gordelroos bestaat uit twee prikken. Uit onderzoek blijkt dat je beter beschermd bent als je beide prikken krijgt. Als je maar één prik krijgt of te lang wacht met de tweede, werkt de vaccinatie minder goed en ben je minder goed beschermd.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de vaccinatie tegen gordelroos in het Rijksvaccinatieprogramma komt. Daarom kunnen we nu geen duidelijk advies geven over of je beter kunt wachten of toch je tweede prik moet halen. We hopen dat er snel meer duidelijkheid komt.

Wat is gordelroos

Bij gordelroos heb je jeuk en blaasjes. Ook is er een branderige of stekende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van je lichaam, vaak als een halve gordel om je borstkas. Soms zitten de blaasjes in het gezicht. De blaasjes drogen binnen een paar weken in, maar de pijn kan langer blijven. Soms wel maandenlang. 

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Het waterpokkenvirus blijft namelijk in het lichaam aanwezig. Als de weerstand daalt, bijvoorbeeld als je ouder wordt, kan het virus weer actief worden. Je kunt dan gordelroos krijgen.  

Gordelroos komt vaak voor: 1 op de 4 personen krijgt ooit gordelroos. Soms krijgen mensen twee keer in hun leven gordelroos. Bijvoorbeeld wanneer ze het de eerste keer op jonge leeftijd hadden. Gordelroos komt vaak voor bij oudere mensen én bij mensen met een verzwakte afweer. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je gordelroos krijgt. 

Gordelroosvaccinatie

Er is een vaccinatie tegen gordelroos. Het vaccin, Shingrix, werkt erg goed. Het beschermt ongeveer 90 procent. Dat betekent dat van elke 10 gordelroosgevallen, er 9 worden voorkomen.

Je hebt 2 prikken nodig. Tussen de prikken moet 2 tot 6 maanden zitten. Je kunt bijwerkingen krijgen. Denk aan pijn op de plek van de prik, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en last van de maag en darmen. Deze klachten duren 1 tot 3 dagen en kunnen vervelend zijn. 

Kosten vaccinatie

Vanaf 1 januari 2025 kost vaccinatie met het Shingrix-vaccin bij GGD Gelderland-Zuid
€ 501,50. Je krijgt hiervoor: 

  • Twee vaccins Shingrix®.
  • Een consult ‘vaccinaties op maat’ bij de verpleegkundige.
  • Een herhaalconsult voor de tweede vaccinatie.  

De vaccinatie wordt meestal niet vergoed. Bij een ernstige afweerstoornis kan dit wel het geval zijn. Dit kun je navragen bij je behandelaar. 

Een afspraak maken?

Wil je een vaccinatie tegen gordelroos? Je kunt online een afspraak maken via GGD reisvaccinaties:

Na het inplannen van de afspraak ontvang je een bevestigingsmail. Let op! Deze kan in je reclame, spam of ongewenste mail terechtkomen.

Door de media-aandacht hebben wij veel aanvragen ontvangen. Hierdoor zijn de wachttijden mogelijk langer dan je van ons gewend bent.

Vragen of twijfels?

Heb je nog vragen of twijfel je over de vaccinatie? Dan kun je een telefonisch adviesgesprek met één van onze verpleegkundigen aanvragen. Dit gesprek kost € 20,50. Wil je een telefonische adviesgesprek? Stuur dan een e-mail. Zet je naam, geboortedatum en telefoonnummer in de e-mail en geef aan dat het om een telefonisch adviesgesprek gaat. Wij nemen telefonisch contact met je op voor het inplannen van het adviesgesprek. Het adviesgesprek is zonder verplichtingen. Je beslist daarna zelf of je je wel of niet laat vaccineren.