Gehoor

Goed horen is belangrijk. Zet je de televisie steeds harder? Is het lastig om een gesprek te volgen in een rumoerige ruimte? Heb je het idee dat je de laatste tijd minder hoort? Dan kan het zijn dat je last hebt van gehoorverlies.

Gehoorverlies

Het gehoor gaat bij veel mensen op oudere leeftijd achteruit. Slecht kunnen horen kost veel energie. Het maakt je moe en zorgt dat je je slecht kunt concentreren. Met meer mensen een gesprek voeren is moeilijk. Veel mensen gaan dat uit de weg. Ze hebben geen energie meer om naar bijvoorbeeld feestjes of op visite te gaan. De kwaliteit van leven gaat dan achteruit, vooral op sociaal gebied. Ze lopen de kans om eenzaam te worden.

Goed horen houdt je brein actief

Goed horen is belangrijk voor het goed functioneren van je brein. Een actief brein is belangrijk, zeker voor ouderen. Als je niet goed hoort verandert je hersenactiviteit. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat mensen die minder horen meer kans op dementie hebben.

Minder horen betekent meer kans op vallen

Hoor je slecht? Dan ben je je minder bewust van je omgeving. Ook ben je vaak moe omdat slecht horen veel energie kost. Iemand met gehoorverlies valt gemiddeld drie keer sneller dan iemand met een gezond gehoor. Een val kan, zeker voor ouderen, vervelende gevolgen hebben.

Twijfels over het gehoor?

Twijfels over het gehoor? Dan is het goed om een audicien te bezoeken. Deze kan een hoortest afnemen. En als het nodig is een hoorapparaat aanmeten. Meestal geeft de audicien een proefperiode. Dat is fijn want dan kun je een hoorapparaat gratis uitproberen. Bij ernstige gehoorproblemen of bijkomende klachten stuurt de audicien of huisarts je door. Bijvoorbeeld naar de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) of naar een audiologisch centrum.

Blijf er niet mee lopen

Wie niet goed hoort doet er goed aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Goed horen helpt om gezond oud te kunnen worden. Het helpt om zo lang mogelijk actief mee te kunnen doen in het leven.