PrEP-zorg

PrEP voorkomt dat je hiv krijgt. Je gebruikt het voordat je seks hebt. Voor inhoudelijke informatie over PrEP kun je terecht op www.mantotman.nlwww.thuisarts.nl en  www.soaaids.nl.

PrEP via GGD Gelderland-Zuid

Vanaf 1 augustus 2019 is in Nederland de landelijke PrEP-regeling gestart. Hierdoor kunnen de GGD’en PrEP-zorg leveren aan mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. Deze landelijke regeling geldt voor een periode van vijf jaar. Een beperkt aantal personen kan deelnemen. De GGD moet voldoen aan de eisen van het ministerie van VWS.

Bij de GGD Gelderland-Zuid kun je alleen terecht voor PrEP-zorg als je inwoner bent van onze regio. Het aantal mannen dat PrEP wil gebruiken via GGD Gelderland-Zuid is hoger dan het aantal beschikbare plekken. Wij werken daarom met een wachtlijst. We vinden het belangrijk dat de beperkte plaatsen terechtkomen bij de juiste mensen. Daarom maken we een inschatting van jouw risico op hiv en jouw persoonlijke situatie.

Aanmelden voor PrEP-zorg?

Bij de GGD

PrEP-zorg van de GGD Gelderland-Zuid is bedoeld voor kwetsbare mannen en transgender personen met een hoog risico op het oplopen van hiv. PrEP-zorg is niet anoniem. Bij het starten van PrEP informeren wij jouw huisarts en apotheek.

Heb je een verzoek voor PrEP-zorg via onze GGD? Bel dan naar 088-1447255 of mail naar prep@ggdgelderlandzuid.nl. De arts of verpleegkundige bepaalt dan of jij op onze wachtlijst wordt geplaatst. Zodra wij PrEP-afspraken gaan inboeken zullen wij telefonisch contact met jou opnemen. Wij kunnen geen uitspraak doen wanneer wij contact opnemen.

Bij de huisarts

Soms kan de huisarts een rol spelen bij PrEP-zorg. Verschillende huisartsen staan hiervoor open. Voor meer informatie kan jouw huisarts contact opnemen met onze soa-artsen via 088-1447204. Voor een overzicht van PrEP-vriendelijke huisartsen kun je terecht op prepnu.nl. Op deze website vind je ook een prijsoverzicht van de verschillende apotheken.

Bij PrEP Direct

Via Stichting PrEP-Direct kun je tevens betrouwbare PrEP-zorg regelen via particuliere zorgaanbieders.