PrEP-zorg

PrEP voorkomt dat je hiv krijgt. Je gebruikt het voordat je seks hebt. Voor inhoudelijke informatie over PrEP kun je terecht op www.mantotman.nlwww.thuisarts.nl en  www.soaaids.nl.

PrEP via GGD Gelderland-Zuid

Vanaf 1 augustus 2019 is in Nederland de landelijke PrEP-regeling gestart. Hierdoor kunnen de GGD’en PrEP-zorg leveren aan personen met een hoog risico aan HIV (zoals, mannen die seks hebben met mannen en sommige sekswerkers).Deze landelijke regeling geldt voor een periode van vijf jaar. Een beperkt aantal personen kan deelnemen. De GGD moet voldoen aan de eisen van het ministerie van VWS.

Bij de GGD Gelderland-Zuid kun je alleen terecht voor PrEP-zorg als je inwoner bent van onze regio. Het aantal mannen dat PrEP wil gebruiken via GGD Gelderland-Zuid is hoger dan het aantal beschikbare plekken. Wij werken daarom met een wachtlijst. We vinden het belangrijk dat de beperkte plaatsen terechtkomen bij de juiste mensen. Daarom maken we een inschatting van jouw risico op hiv en jouw persoonlijke situatie.

Aanmelden voor PrEP-zorg?

PrEP-zorg van de GGD Gelderland-Zuid is bedoeld voor kwetsbare mannen en transgender personen met een hoog risico op het oplopen van hiv. PrEP-zorg bij de GGD is niet anoniem. Bij het starten van PrEP informeren wij in overleg met jou je huisarts en apotheek.

Heb je een verzoek voor PrEP-zorg via onze GGD? Bel dan naar 088 – 144 72 55 of mail je contactgegevens naar prep@ggdgelderlandzuid.nl. De arts of verpleegkundige bepaalt dan of jij op onze wachtlijst wordt geplaatst. Zodra wij PrEP-afspraken gaan inboeken zullen wij telefonisch contact met jou opnemen. Wij kunnen geen uitspraak doen wanneer wij contact opnemen.

De snelste manier om aan PrEP te komen is via je huisarts. Soms kan de huisarts een rol spelen bij PrEP-zorg. Verschillende huisartsen staan hiervoor open. Voor meer informatie kan jouw huisarts contact opnemen met onze soa-artsen via 088 – 144 72 04.

Soms kunnen of willen huisartsen PrEP niet voorschrijven. Er zijn om die reden ook huisartsen die PrEP-zorg kunnen doen. Dit zijn dan huisartsen die alleen de PrEP zorg doen en overige zorg blijft dan bij je huisarts. Om een PrEP-vriendelijke huisarts te vinden kan je terecht op de website prepnu.nl.

Via de website www.prepnu.nl vind je online verstrekkers. Wil je in aanmerking komen voor vergoeding van de zorgkosten? Dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Via de GGD is PrEP zorg gratis. Je betaalt alleen voor de PrEP. Een doosje met 30 tabletten kost €7,50. Bij de huisarts, apotheek of online verstrekker kunnen de kosten variëren. Wil je een  weten waar je PrEP kunt kopen? Op www.prepnu.nl/prijs vind je een overzicht.