Omgaan met rouw

Alle documenten op deze pagina zijn niet digitoegankelijk. Neem contact met ons op wanneer je een toegankelijke versie nodig hebt.

Ondersteuning op school bij overlijden of verlies

Een sterfgeval of ander verlies komt binnen een school niet zo vaak voor. Maar als het zich voordoet, dan is het een gebeurtenis die de hele schoolgemeenschap raakt. In een dergelijke verwarrende en emotionele periode moet de school tactvol, snel en weloverwogen reageren. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid kunnen hierbij ondersteuning bieden.

In de publicatie van het KPC ‘Als een ramp de school treft / omgaan met calamiteiten in het onderwijs’ geeft hoofdstuk 5 voorbeelden van overlijdenssituaties en is bijlage 1 goed te gebruiken als checklist bij calamiteiten.

In het document Dood en rouw op school (bijlagen) vind je voorbeelden van werkvormen, boeken / materialen, instanties, websites en brieven of -teksten.

In het document Dood en rouw op school (achtergrondinformatie) vind je meer informatie over o.a. slecht nieuwsgesprekken, verschillende religies en culturen, het rouwproces, het afscheid / de uitvaart, hulp bij opvang en verwerking, emoties bij kinderen en leerkrachten, omgaan met de pers of suicide.

Op onze website vind je meer informatie over schokkende gebeurtenissen voor leerkrachten, leerlingen of ouders.