Factsheet financiering en contractering

Om GLI-programma’s te kunnen aanbieden in het rijk van Nijmegen, is het belangrijk dat de financiering en contractering van de leefstijlcoaches goed geregeld is. Het landelijke beleidskader, maar ook regionale en gemeentelijke afspraken (tussen zorgverzekeraar, gemeenten, zorggroep/zorgverleners en leefstijlcoaches) hebben invloed op deze financiering en contractering.

In de praktijk zien we dat in de regio Nijmegen met name de GLI ‘CooL’ veel wordt aangeboden door leefstijlcoaches. Sinds de vergoeding voor de uitvoering van de verschillende GLI’s voor leefstijlcoaches is opgehoogd (2023), lijkt de diversiteit van het aanbod toe te nemen. Daarnaast zien we dat de standaard GLI- programma’s soms worden aangepast op lokale behoeften. Dat gebeurt uit lokale financiering.

Deze factsheet beschrijft welke factoren in het thema ‘Financiering en contractering’ volgens het GLI netwerk Regio Nijmegen invloed hebben op de deelname van mensen met overgewicht en obesitas aan een GLI-programma. Drie factoren gaan over de contractering en de andere punten gaan over de financieringsmogelijkheden landelijk en regionaal.

Download het PDF bestand ‘Factsheet financiering en contractering’

Factsheet Financiering En Contractering

De situatie van financiering en contractering rond een GLI-programma wordt beïnvloed door de volgende factoren:

De hoogte van de uren vergoeding per deelnemer die een leefstijlcoach van de zorgverzekeraar ontvangt (door het NZA vastgesteld).

De daadwerkelijke vergoeding die verzekeraars hier in de uitvoer aan uitkeren. In 2023 is de vergoeding aanzienlijk opgehoogd.

Lokale mogelijkheden om financiële steun aan te vragen.

Bijvoorbeeld via het ‘lokale preventie akkoord’ of GALA om op de lokale behoefte in te spelen met pilots; extra intake tijd of ontwikkelen van materialen voor laaggeletterde doelgroep.

Organisatie van contractering van GLI aanbieders is collectief.

In het rijk van Nijmegen is dit niet collectief georganiseerd. Uitvoeders van een GLI moeten individueel een contract aangaan met VGZ , CZ of met een landelijke club als Zo Healthy. Heb je geen collectieve contractering dan kan je vergoeding per deelnemer lager worden in de toekomst.

Knelpunten en succesfactoren ‘financiering en contractering’

GLI coaches zijn niet gezamenlijk georganiseerd. Dit maakt een gesprek met regionale partners en ook de zorgverzekeraar onmogelijk. Daardoor is op kwaliteit en diversiteit weinig te organiseren.

  • Zorg voor een samenwerking tussen de leefstijlcoaches. Lokaal geeft het GLI netwerk regio Nijmegen hier vorm aan.
  • Zorg voor een brede samenwerking en daarmee gedeelde verantwoordelijkheid met onder andere wijkpartners, de zorgverzekeraar, en het lokale ziekenhuis.
  • Verken hoe je elkaar als GLI coaches en de lokale gemeentelijke situatie kan versterken door divers aanbod aan te bieden. Ook de kwaliteit van aanbod, continuïteit bij ziekte of leren van elkaar kan je op die manier versterken.

Collectieve contractering organiseren in de regio zorgt ervoor dat:

  • Uurtarief behouden wordt, geen risico op een korting.
  • Het mogelijk wordt om het systeem technisch goed te organiseren voor cliënten. Al het GLI aanbod in de regio Nijmegen staat op één plek.
  • Het is voor huisartsen overzichtelijker welke GLI waar wordt aangeboden.
  • Het voor een leefstijlcoach makkelijker is om een GLI te starten, omdat het systeem duidelijk en laagdrempelig is.

Soms is het onduidelijk wanneer de leefstijlcoach wel of geen contractering krijgt voor de uitvoering van een GLI. Er is ook verschil. tussen CZ en VGZ, de grootste zorgverzekeraars in de regio Nijmegen.

  • Zorg voor collectieve contractering. Op dit moment (2024) zijn daar voor Regio Nijmegen gesprekken over gaande tussen zorggroep, leefstijlcoaches en zorgverzekeraar.
  • Verken of je GLI al is gecontracteerd bij de lokale zorgverzekeraar. Een voorbeeld uit Nijmegen: we wilden in één van de aandachtswijken aan de slag met SSiB. VGZ bleek deze GLI nog niet te financieren. Gelukkig kon dit uiteindelijk wel.

Financieel haalbaar maken voor een leefstijlcoach om GLI-programma’s te draaien

  • Zorg voor weinig uitval (afhankelijk van oa samenwerking, kwaliteit van een programma zie andere factsheets), zorg voor een goede verwijzing naar de GLI om zo uitval te voorkomen.
  • Zorg voor ondersteuningsmiddelen om kwaliteit van programma aan te passen aan lokale/ groepsbehoeften. Door gezamenlijk thee en koffie te kunnen drinken. Samen door te kunnen sporten met ondersteuning.

Regel als gemeente lokaal financiële ondersteuning om samenwerking* en aanpassen van programma (oa om het aanbod voor specifieke doelgroepen*) te begeleiden

  • Regel een vergoeding voor voor samenwerkingspartners om aan (overgewicht) preventie te werken. Bijvoorbeeld om materialen van de interventie aan te passen op de doelgroep, zoals bijvoorbeeld in Hatert gedaan is met de interventie Samen Sportief in Beweging ( SSiB). Of een uitbreiding voor de intake door de leefstijlcoach.
  • Zorg dat in de opdracht van sociaal domein partners, uren zijn op genomen om bij te dragen een begeleiding van GLI deelnemers. zodat zij het thema GLI kunnen agenderen bij. De inzet van oa BSC, MWO consulenten, welzijnswerkers, buurtteamleden is nodig voor goede verwijzingen en multiproblem ondersteuning van GLI- deelnemers.
  • Regel dat de financiering er is om initiatieven in de gemeente te versterken . Bijvoorbeeld via het lokaal sport akkoord, lokaal preventie akkoord. Je kan ook je ook denken aan de middelen vanuit de SPUK -regelingen.

Het hebben van een ketenaanpak rond GLI met instroom, doorstroom en samenwerking. Door de ketenaanpak heb je dat meer partijen samenwerken aan signalering en vervolg van coaching

  • Organiseer navolging voor deelnemers die een coaching traject hebben afgerond. Wellicht voor de rol Centrale Zorg Coördinator uit opzet basismodel (Partnerschap Overgewicht Nederland PON). Daarbij ook een goede intake CZC uit opzet basismodel.
  • Maak goede samenwerkingsafspraken in de regio voor signalering en begeleiding van mensen met voor multiproblem problematiek, om samen de keten voor deze doelgroep te versterken.
  • Zorg voor genoeg middelen om uitvoerders (extra) inzet te plegen om specifieke doelgroepen te bereiken.
  • Faciliteer bewegen tijdens en na deelname aan de GLI faciliteren. Zo voorkom je terugval.

Verwijzingen

  • Lokaal GLI netwerk werkt aan contractering en gezamenlijke afspraken
  • Mogelijkheden tot algemene contractering voorbeeld: www.zohealthy.nl/samenwerken
  • Voor meer informatie en de reeks factsheets: ‘Verwijzen naar en deelname in een GLI-programma’, ‘Samenwerking van partners’, ‘Doorstroom naar bewegen’, ‘Financiering en contractering’, ‘Specifieke doelgroep’ in de regio Nijmegen, kijk op de website van de GGD Gelderland Zuid
  • Voor meer informatie over verwijzing met uitgebreide intake kijk eens op www.extracool.nl

Vragen over de factsheet? Mail naar gezondleven@ggdgelderlandzuid.nl.