Wat valt op
Toezicht naar aanleiding van calamiteiten en geweldsincidenten
Aantal meldingen
De laatste jaren is het aantal calamiteitenmeldingen gestegen. Dit is voornamelijk te verklaren doordat Wmo-toezicht vanaf 2022 heeft geïnvesteerd in het beter bekendmaken van de wettelijke meldplicht in de keten. Het is goed dat zorgaanbieders steeds beter weten dat ze moeten melden, zodat gemeenten meer zicht krijgen op de kwaliteit van de ondersteuning. Ook zorgt onderzoek door Wmo-toezicht ervoor dat zorgaanbieders beter leren. Dit betekent dat Wmo-toezicht in 2024 meer tijd heeft besteed aan onderzoeken dan in 2022 en 2023. In 2024 ziet Wmo-toezicht in Rivierenland een stijging van 15 meldingen ten opzichte van 5 in 2023. Ook buurtteams en sociale teams melden steeds vaker.
Proces onderzoeken
Doordat de meldplicht beter bekend is in de keten, melden ook aanbieders die nog niet eerder hebben gemeld. Wmo-toezicht ondersteunt deze aanbieders bij het leren van calamiteiten.
Uitkomsten onderzoeken
Een veel voorkomend verbeterpunt uit zelfonderzoeken is het opstellen van beleid om handelingsverlegenheid van medewerkers te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn een suïcideprotocol, wat te doen bij een dichte deur en hoe om te gaan met intimiteit tussen cliënten.
Veel voorkomende verbeterpunten uit netwerkevaluaties zijn dat netwerkpartners meer concrete afspraken moeten maken over verantwoordelijkheden en verwachtingen, en meer afstemming tussen de betrokken partijen. Vaak ontbreekt het aan regievoering in een complexe casus.
Signaalgestuurd toezicht
Aantal onderzoeken
Wmo-toezicht heeft minder onderzoeken en hertoetsen uitgevoerd dan vorige jaren. De verklaringen hiervoor zijn een toename meldingen van calamiteiten en geweldsincidenten, die voorrang krijgen op de signalen, een rechtszaak die veel tijd gevraagd heeft van Wmo-toezicht en een hoog ziekteverzuim.
Proces onderzoeken
Signaalgestuurde onderzoeken zijn steeds vaker lang en ingewikkeld, met weinig medewerking. Aanbieders schakelen vaker juridische bijstand in. Dit maakt goede afstemming met de opdrachtgever en collega-inspecties belangrijk, zowel aan het begin als tijdens het onderzoek. Ook is goede afstemming in de keten inkoop/contactmanagement/toezicht en handhaving belangrijk. Het is belangrijk dat de keten goed weet wie wat doet en waarvoor verantwoordelijk is.
In 2024 heeft Wmo-toezicht voor het eerst een verkorte hertoets uitgevoerd bij een aanbieder. De uitkomsten van de verbeterrapporten van de aanbieder maakten dat Wmo-toezicht kon volstaan met een verkorte hertoets.