Signaalgestuurd toezicht
Signalen
Signaalgestuurd toezicht gebeurt naar aanleiding van signalen over de kwaliteit en/of veiligheid van de geboden ondersteuning. Het Regionaal Meldpunt Zorg Rijk van Nijmegen meldt de meeste signalen. Wmo-toezicht ontvangt relatief weinig signalen uit de regio’s Rivierenland en Bommelerwaard. Wmo-toezicht heeft regelmatig overleg met alle regio’s om signalen te verzamelen. Daarnaast ontvangt Wmo-toezicht signalen van collega-toezichthouders.
Onderzoeksverkenningen
Naar aanleiding van een signaal voert Wmo-toezicht een onderzoeksverkenning uit. Hierbij wordt beoordeeld of een onderzoek naar de naleving of kwaliteit van de ondersteuning nodig is, op basis van de ernst en aard van het signaal. En zo ja, met welke prioriteit en op welke termijn

In 2024 heeft Wmo-toezicht over 32 aanbieders signalen ontvangen. Daarvan zijn 11 zorgaanbieders al bekend bij het Wmo-toezicht en 21 zorgaanbieders nog niet. Voor alle signalen zijn onderzoeksverkenningen uitgevoerd. Bij 1 aanbieder was er sprake van spoed, waarvoor Wmo-toezicht de onderzoeksverkenning versneld heeft uitgevoerd. Er zijn over 12 aanbieders signalen ontvangen, die een signaal gestuurd toezicht behoeven. Hiervan waren er 2 urgent. 1 aanbieder is inmiddels failliet en bij 1 aanbieder is verscherpt toezicht opgestart in 2024.
Onderzoeken
Op basis van de onderzoeksverkenningen kan Wmo-toezicht besluiten om een onderzoek naar de kwaliteit van zorg van de aanbieder uit te voeren. De betreffende zorgaanbieders worden geprioriteerd op:
- Ernst en aard van de signalen.
- Hoeveelheid signalen per zorgaanbieder.
- Kwetsbaarheid van de doelgroep.
Naar aanleiding van signalen in 2022 en 2023 werden nog 10 onderzoeken gepland in 2024. Daarvan heeft Wmo-toezicht er 1 kunnen uitvoeren in 2024. Eén onderzoek uit 2023 is in 2024 opnieuw uitgevoerd nadat de rechter besloot een nieuw onderzoek op te leggen. Deze onderzoeken worden begin 2025 afgerond. Twee aanbieders stonden in 2024 een half jaar onder verscherpt toezicht. Dit betekent dat zij iedere week of om de week een update aanleverden aan Wmo-toezicht. Wmo-toezicht hield hiermee de aanbieder goed in beeld. In 2024 zijn er in totaal 4 signaalgestuurde onderzoeken uitgevoerd.
De overige onderzoeken naar aanleiding van de signalen in 2022, 2023 en 2024 zijn nog niet uitgevoerd. De signalen zijn opnieuw bekeken en de aanbieder is opnieuw beoordeeld of er nog steeds een reden is om de aanbieder nader te onderzoeken. Zie stand van zaken 1 januari 2025.
De meeste aanbieders waarbij onderzoek is gedaan, bieden verschillende vormen van ondersteuning. Drie van de vier aanbieders waarbij toezicht heeft plaatsgevonden, bieden naast ambulante begeleiding en dagbesteding ook beschermd wonen.
Hertoetsen
Wanneer het onderzoek is afgerond, stuurt Wmo-toezicht een rapport van bevindingen met daarin het advies voor handhaving aan de betreffende gemeente(n). Als de gemeente besluit om te handhaven, voert Wmo-toezicht na afloop van het handhavingstraject nog 1 of meerdere hertoetsen uit.
In 2024 zijn er 2 hertoetsen na een handhavingstraject opgestart, naar aanleiding van een onderzoek dat in 2023 werd uitgevoerd. 1 zorgaanbieder waarvoor een hertoets is uitgevoerd, stond een deel van 2024 onder verscherpt toezicht.
De rapporten van afgeronde onderzoeken die openbaar zijn gemaakt. Bekijk onze pagina met de rapporten.
Stand van zaken 1 januari 2025
De stand van zaken op 1 januari 2025 is daarmee als volgt:
- 2 lopende onderzoeken.
- 1 aanbieder staat onder verscherpt toezicht.
- Geen lopende hertoets.
- 2 te verwachten hertoetsen van onderzoeken uit 2022 en 2023.
Er zijn 10 aanbieders waarover in 2023 en 2024 signalen zijn ontvangen die onderzocht moeten worden. Daarvan is er 1 urgent. Deze wordt meegenomen in de prioritering van de onderzoeken die in 2025 kunnen worden uitgevoerd.