Activiteiten en ontwikkelingen

Evaluatie uitvoering Wmo-toezicht

Centrumgemeente Nijmegen heeft de GGD subsidie gegeven voor de jaren 2022 tot en met 2024 om de achterstand van het signaalgestuurde toezicht in te halen. Hierdoor heeft Wmo-toezicht inzicht gekregen in wat er nodig is om vanaf 2025 goed toezicht te kunnen houden. In overleg met de regiogemeenten heeft Wmo-toezicht een voorstel met scenario’s uitgewerkt. Het Algemeen Bestuur van de GGD heeft gekozen voor het minimale scenario, wat betekent dat de capaciteit van Wmo-toezicht wordt uitgebreid naar 4 fte vanaf 2025.

Teamontwikkeling

In 2024 had Wmo-toezicht een hoog ziekteverzuim van 50% gedurende een half jaar. Ook is er een toezichthouder vertrokken en een nieuwe toezichthouder gekomen. Een aantal maanden heeft het team hulp gehad van een ZZP’er. Daarnaast is het team uitgebreid met een beleidsmedewerker.

Met de komst van een beleidsmedewerker heeft het team de ruimte om processen, richtlijnen, formats en instrumenten te actualiseren. Er zijn richtlijnen en formats voor zelfonderzoek en netwerkevaluatie ontwikkeld voor de aanbieders. Dit maakt het voor de aanbieder duidelijker wat er van een onderzoek of evaluatie wordt verwacht. Ook zijn verschillende instrumenten herzien of ontwikkeld om het signaalgestuurd onderzoek te verbeteren.

Wmo-toezicht is in 2024 begonnen met het ontwikkelen van een monitor. De informatie in de monitor wordt gebruikt in de verantwoording aan en in gesprekken met de gemeenten. Dit proces loopt door in 2025.

Naar aanleiding van de signaalgestuurde onderzoeken en een rechtszaak heeft Wmo-toezicht in 2024 de manier van rapporteren en het proces van totstandkoming van het rapport geëvalueerd. Er zijn verschillende verbeterpunten geformuleerd. Deze zijn deels geïmplementeerd en in 2025 wordt dit verder doorgezet.

Contacten/ regionale ontwikkelingen

Centrumgemeente Nijmegen en regio Rijk van Nijmegen hebben Wmo-toezicht gevraagd om mee te denken en input te geven bij de aanbestedingen van beschermd wonen en ambulante begeleiding. Deze aanbestedingen zijn gestart in 2023 en afgerond in 2024.

Wmo-toezicht was ook betrokken bij het opstellen van de nieuwe contracteisen voor beschermd wonen en was aanwezig bij de Kick-off van beschermd wonen om alle aanbieders te leren kennen. Wmo-toezicht heeft hier een presentatie gegeven aan de aanbieders om de bekendheid en werkwijze van Wmo-toezicht te vergroten.

Naar aanleiding van calamiteitenmeldingen heeft Wmo-toezicht met verschillende aanbieders een kennismaking of afstemming gehad om uitleg te geven over de werkwijze van Wmo-toezicht.

Landelijke ontwikkelingen

In 2023 heeft GGD GHOR samen met een aantal toezichthouders een start gemaakt met het ontwikkelen van een landelijk toezichtkader. Een toezichthouder van Wmo-toezicht Gelderland-Zuid is hierbij betrokken en denkt mee. Dit proces liep door in 2024. Wanneer het toezichtkader definitief is vastgesteld, bereidt Wmo-toezicht zich voor om met dit kader te gaan werken.

Wmo-toezicht heeft deelgenomen aan bijeenkomsten waarin het Toezicht Sociaal Domein input wilde ophalen voor hun speerpunten in het meerjarenplan.