Week zonder vlees en zuivel
Vandaag gaat de zevende editie van de ‘Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel’ van start. Het doel van de week is dat zoveel mogelijk mensen een week lang alle vlees en zuivel laten staan. De boodschap? Ook met een weekje geen vlees of zuivel eten maak je al een verschil.
Melk, kaas en boter
Eerder was er vooral aandacht voor het minder eten van vlees. Maar sinds 2022 roept de organisatie ook op om zuivel te vervangen. De productie van melk, kaas en boter is namelijk ook slecht voor het milieu. Wist je dat bij het produceren van een kilo kaas zelfs meer CO2 vrijkomt dan bij het produceren van een kilo varkensvlees of kip? Lees meer hierover op de website van het Voedingscentrum.
Goed voor het klimaat én voor de luchtkwaliteit
Geen vlees en zuivel eten is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de luchtkwaliteit. Want veebedrijven stoten naast klimaatgassen ook veel fijn stof en ammoniak uit. Dit heeft een negatief effect op de longen van mensen. In de buurt van veebedrijven komen bijvoorbeeld vaker longontstekingen voor. Daarnaast veroorzaken veebedrijven vaak geurhinder. Lees meer over veebedrijven en gezondheid op GGD Leefomgeving.
Doe mee!
De zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vindt plaats van 3 t/m 9 maart 2025. Doe jij mee? Kijk voor meer informatie op Doe mee! – Week Zonder Vlees & Zuivel.