28 februari 2025

Leerlingen adviseren kok over gezond kindermenu

Lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s, waar Nijmeegse kinderen en koks samen aan gewerkt hebben: dat is Zet VetLekker op de kaart! Ieder jaar worden scholen in Nijmegen gekoppeld aan horecagelegenheden. Samen met leerlingen stellen koks een gezond kindermenu samen. 

Tijdens de afgelopen editie van Vetlekker in februari gingen kinderen van Kinderwerk Willemskwartier op smaakavontuur bij kok Jaimy Hoffmeister in De Lindenberg. De kinderen deelden hun ideeën over een gezond menu in tekeningen met uitleg. Zo ontwikkelde Jaimy 4 bijzondere gerechten: een vegetarische hamburger met meloen, noedels in een schuitje, spinaziepannenkoek en een vis-taco met zoete aardappel. 

“Door kinderen actief mee te laten denken ‘als adviseur voor de kok’ en zelf te laten proeven, ontdekken ze spelenderwijs hoe leuk en lekker gezond eten kan zijn,” vertelt projectleider Bernadette Janssen van GGD Gelderland-Zuid. “Door hen op jonge leeftijd al te betrekken bij voeding, wordt de kans groter dat ze later bewustere keuzes maken.”

VetLekker is een initiatief van Wij zijn groen, gezond en in beweging. In dit project werkt GGD Gelderland-Zuid samen met De Kinderraad, Radboudumc, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Kidsproof Nijmegen en Jong Leren Eten.