20 december 2024

Denk aan je buur, even geen vuur

Tijdens de winterdagen zitten veel mensen graag rond de houtkachel. Maar helaas zorgt zo’n vuurtje voor veel luchtvervuiling en overlast in de buurt. Bij sommige weersomstandigheden, zoals windstil of mistig weer, is het extra slecht om hout te stoken. De rook blijft dan tussen de huizen hangen en veroorzaakt overlast.

Check de Stookwijzer

Het is het beste om nooit hout te stoken. Wil je toch een vuurtje aansteken, check dan altijd eerst de Stookwijzer. De Stookwijzer geeft code rood als het slecht is om vuur te stoken. Dit geldt voor je open haard, houtkachel, vuurkorf, houtgestookte hottub en houtskool-BBQ. Laat je vuurtje uit tot code rood voorbij is. Je kunt dit volgen via de Stookwijzer.

Je checkt de Stookwijzer snel en makkelijk op de website van het RIVM. Of download de app vanaf die website en krijg automatisch een melding bij code rood.

Hout stoken: ongezond en niet duurzaam

Houtrook is ongezond voor jezelf en je omgeving. In houtrook zitten schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide, vluchtige organische stoffen, PAKs en roet. Sommige van deze stoffen kunnen kanker veroorzaken.

Mensen met luchtwegklachten, zoals kinderen met astma, kunnen extra last hebben van houtrook. Veel houtrook in de buurt kan ervoor zorgen dat zij kortademig worden en extra medicijnen moeten gebruiken.

Houtrook is ook slecht voor het milieu en het klimaat. Veel mensen denken dat hout stoken duurzaam is. Maar we kunnen hout niet snel genoeg laten groeien om het op te stoken. Daarnaast veroorzaakt hout stoken veel luchtvervuiling. In Nederland veroorzaken we meer fijnstof door hout stoken dan door autorijden! Hout is dus geen duurzame vervanger van gas.

Wil je meer informatie over houtrook? Bekijk pagina over houtrook op de website ggdgeleefomgeving.nl.