De houtkachel aan, is niet zonder gevaar voor de gezondheid
In Nederland zijn we gehecht aan onze houtkachel en open haard. Maar een houtvuurtje aansteken is niet zonder gevaar voor je gezondheid en die van anderen. Tijdens één avondje stoken komt er gemiddeld 28 gram fijnstof vrij. Dat is bijna een kleine weckpot vol. Fijnstof kan long-, hart- en vaatziekten veroorzaken en verergeren. Het kan ook leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis.
Naast ‘gezelligheid’ in huis brengt hout stoken dus ook serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom startte Milieu Centraal vorige week een voorlichtingscampagne over de gezondheidseffecten van houtstook.
Longarts Ismé de Kleer
“Als longarts krijg ik altijd een beetje buikpijn bij het zien en ruiken van houtstook. Wanneer je in je huis hout stookt, ontstaat er rook met schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolstofmonoxide. Deze schadelijke stoffen zijn een risico voor zowel je eigen gezondheid als die van je omgeving. 1 op de 4 Nederlanders heeft regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving. Houtstook is voor niemand gezond en zonder gevaar, maar ouderen, kinderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen, en met hart – en vaatziekten kunnen er extra last van hebben.”
Wist je dat
- Tijdens een avondje stoken gemiddeld 28 gram fijnstof vrijkomt?
- 1,2 miljoen mensen in Nederland een longaandoening hebben? En 1,7 miljoen mensen last hebben van hart- en vaatziekten? Voor deze mensen is fijnstof extra gevaarlijk.
- Ouderen en kinderen eerder last hebben van houtstook?
Eerlijk over één avond stoken
De familie Boon ontdekte onlangs hoeveel fijnstof vrijkomt tijdens een avondje hout stoken. Ze dachten eerst dat er weinig risico’s waren en vonden het vooral lekker warm en gezellig. Maar na een professionele meting met een fijnstofmeter zagen ze hoeveel fijnstof ze inademen. Dit maakte hen wel even stil. Benieuwd? Bekijk de video ‘Eerlijk over één avond stoken’ op YouTube.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor de gezondheid van jezelf en je omgeving? Ga naar eerlijkoverhoutstook.nl of bekijk de website van GGDLeefomgeving.