21 september 2023

Als de roze wolk er niet is …

Depressie na bevalling sneller signaleren

In Nederland krijgt 10-15% van de bevallen vrouwen een postpartum depressie. Tamara Hagen, verpleegkundig specialist van het Radboudumc, wil de zorg rondom een depressie na de bevalling verbeteren. Het is belangrijk om zo’n depressie sneller te signaleren en te ondersteunen. Daarom zocht ze samenwerking met GGD Gelderland-Zuid. Bijna alle moeders bezoeken het consultatiebureau met hun baby. De GGD vraagt de moeders een vragenlijst in te vullen wanneer de baby 1,2 en 5 maanden oud is.

Wat is een depressie na de bevalling?

Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Een vrouw maakt tijdens de zwangerschap en na de bevalling veel veranderingen door: lichamelijk, hormonaal, emotioneel en sociaal. Tijdens de eerste weken na de bevalling hebben veel vrouwen last van huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Meestal gaan deze klachten vanzelf over. Maar bij sommige vrouwen niet of zijn de klachten heel heftig. Dan kan er sprake zijn van een postpartum depressie.

Depressie sneller signaleren met een vragenlijst

Jeugdgezondheidszorgmedewerkers vinden het belangrijk om een mogelijke depressie  sneller te signaleren. Daarom werken ze vanaf september met een korte vragenlijst. De moeder vult deze vragenlijst thuis in voor het bezoek aan het consultatiebureau. Ze doet dit wanneer de baby 1, 2 en 5 maanden oud is. Na het invullen van de vragenlijst komt een score in beeld. Die score geeft aan of de moeder risico heeft op een depressie. Tijdens het bezoek aan het consultatiebureau gaat de jeugdgezondheidszorgmedewerker hierover in gesprek met haar.

Bespreken op het consultatiebureau

‘Heeft een moeder een verhoogde score, dan vragen we wat ze nodig heeft’ vertelt Jeugdarts Jonne Doesburg. ‘Veel moeders vinden al fijn om over dit onderwerp te kunnen praten. En dat hun verwarrende gevoelens na de geboorte er mogen zijn. Soms zijn ze voldoende geholpen na een gesprek, tips of een verwijzing naar websites.
Ook zijn er mogelijkheden binnen de jeugdgezondheidszorg voor ondersteuning. Denk aan extra huisbezoeken of videohome training. Wij kunnen moeders ook verwijzen naar de huisarts voor verdere begeleiding of hulp. Want een postpartum depressie is gelukkig goed te behandelen.’

Wat kun je doen als je na de bevalling niet lekker in je vel zit?

Praat erover met mensen die je vertrouwt en die je kunnen helpen of steunen.

  • Je hoeft je niet te schamen voor je gevoelens.
  • Je mag fouten maken; niet elke moeder doet alles in één keer goed.
  • Je depressie begrijpen helpt je bij het beter worden. Kijk voor informatie op groeigids.nl, mentaalvitaal.nl of memam.nl.
  • Probeer de zorg voor je kind te delen met je partner.
  • Neem rust en zorg voor tijd voor jezelf, met en zonder je kindje.
  • Houden de klachten aan of worden ze heftiger? Bespreek mogelijkheden voor hulp met je huisarts. Een depressie na de bevalling is goed te behandelen.

Lees meer over depressie na zwangerschap op onze website.