Als de roze wolk er niet is…
Sommige ouders zitten niet, of niet altijd, op een roze wolk na de geboorte van hun kind. En dat komt vaker voor dan je misschien denkt. Dat is ook niet gek. Er gebeurt zoveel in de eerste maanden na de bevalling.
In de eerste tien dagen na een bevalling zijn de meeste moeders (50 tot 80%) gestrest. Ze worden snel boos of barsten zomaar in huilen uit. We noemen dit kraamtranen of de babyblues. De kraamtranen gaan meestal vanzelf weg, maar soms is er meer aan de hand. Je kunt een postpartum depressie hebben. Wat is dit precies en hoe herken je een postpartum depressie?
Vragenlijst
Maak met behulp van deze vragenlijst een inschatting van hoe hoog jij scoort op het risico op post partum depressie. Vul de vragen in op basis van de afgelopen 7 dagen.
We vragen om op drie momenten de EPDS vragenlijst in te vullen. Voor de afspraak van 4 weken, 8 weken en 4/5maanden. Deze momenten staan los van het PEPO onderzoek.
Of bekijk de vragenlijst in:
Wat is een post partum depressie?
Mentale klachten na de bevalling kunnen zo hevig worden, dat er sprake is van een depressie. Ongeveer 1 op de 8 moeders ontwikkelt een post partum depressie. Lees meer over post partum depressie op de website Mentaal Vitaal. Je vindt hier ook tips en uitleg over mogelijke behandelingen.
Praten over je gevoelens helpt écht
Het kan fijn zijn als je met anderen over jouw gevoelens praat. Praten over het jonge ouderschap helpt en kan ervoor zorgen dat sombere gevoelens niet erger worden. Het zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt en kan een stap zijn naar de juiste hulp. En je ontdekt dat je zeker niet de enige bent die zich zo voelt.
Hoe een post partum depressie precies ontstaat weten we niet. Wel weten we welke factoren vaak een rol spelen.
- Complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling
- Eerdere depressie gehad of depressie in de familie
- Je kindje is te vroeg geboren
- Schildklierproblemen
- Slecht nee kunnen zeggen
- Moeite om zwanger te worden
- Weinig steun van partner en naasten
- Opeenstapeling van ingrijpende veranderingen zoals een verhuizing/ overlijden/ meerling
- Gevoelig voor hormoonschommelingen
- Hoge verwachtingen & perfectionisme
- Alleenstaand moederschap
- Oververmoeid
- Je hebt een zware zwangerschap of bevalling gehad
- Moeilijk over gevoelens kunnen praten
De symptomen van een post partum depressie zijn gelijk aan een gewone depressie. Het verschil is dat deze depressie gekoppeld is aan de zwangerschap of de bevalling. Veel voorkomende depressieve klachten zijn:
- Je voelt je somber en hebt nergens zin in
- Je voelt je extreem moe en lusteloos
- Je bent niet blij met de baby
- Je bent overbezorgd
- Je voelt je waardeloos en ongeschikt voor het moederschap
- Je bent snel geprikkeld en huilt heel veel
- Je hebt moeite met concentreren en vergeet dingen
- Je voelt je machteloos, wanhopig en angstig
- Je slaapt slecht
- Je eet teveel of juist te weinig
Ook tijdens de zwangerschap kun je depressieve klachten of een depressie ervaren
We denken bij een post partum depressie minder snel aan de partners. Maar ook de partners kunnen tijdens de zwangerschap of na de geboorte een depressie ontwikkelen. Je bent als ouders dus beiden vatbaar voor het ontwikkelen van depressieve klachten.
Bij vaders weten we dat deze depressie er meestal anders uitziet dan bij moeders. Vaders zijn eerder geneigd zich in het werk te storten, meer te drinken of snel geprikkeld te raken. Herken je dit?
Stimuleer je partner dan om zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Waar vind je hulp en ondersteuning?
Er is gelukkig veel hulp en ondersteuning beschikbaar voor ouders die niet lekker in hun vel zitten. Dat varieert van laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheden met andere ouders, tot psychologische ondersteuning van een professional.
Wil je contact met jouw consultatiebureau? Bel naar 088 – 144 71 11 of stuur een e-mail naar jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl.
- Zwangerschapsbijeenkomsten. Verloskundig Centrum Nijmegen biedt groepsbijeenkomsten door verloskundigen over zwangerschap, bevalling, kraamtijd en moederschap.
- Online zwangerschapscursussen ‘Baby op komst’. De cursussen gaan over de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling.
- SAAM Nijmegen. Laagdrempelige ontmoetingen en activiteiten voor ouders met jonge kinderen.
- Boekentips. ‘Perfecte moeders bestaan niet’ of ‘Perfecte bevallingen bestaan niet’ van Diana Koster. ‘Die andere moeders doen ook maar wat’ van Elsbeth Teeling. ‘Een baby erbij en samen gelukkig blijven’ van G. Brouwer en S. Donders. ‘De verwachting voorbij’ van Mirjam Meek. ‘Heb je mij gezien?” van Saskia Assenbroek. ‘Dubbel gevoel, als babyblauw zwart blijkt te zijn’ van Sander Voesten.
- Podcast. In de podcastserie ‘Zwarte Muisjes’ luister je naar (aanstaande) moeders die psychische problemen hebben (gehad) rond de zwangerschap en hoe ze hiermee omgaan. Ook komen de partners en deskundigen aan het woord. Nog twee podcast tips:
- Papa podcast: voor, door en over jonge vaders’
- ‘Mama’en – De Podcast’