Hitte

Veel mensen genieten van de hitte in de zomer. Voor ouderen en chronisch zieken kan een periode van extreme warmte nare gevolgen voor de gezondheid hebben. 

Nationaal hitteplan 

Het nationaal hitteplan (RIVM) treedt in werking wanneer het een aantal dagen achter elkaar erg warm is. Het hitteplan is gericht op kwetsbare mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. 

Tips

Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor jouw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Let bij warm weer extra op mensen in jouw omgeving die jouw hulp kunnen gebruiken.

Waarom zijn ouderen extra kwetsbaar bij extreme warmte? 

  • Het lichaam werkt niet meer zo effectief en kan sneller uitdrogen (minder dorst, minder goed werkende nieren, minder makkelijk zweten voor afkoeling);
  • Ouderen hebben vaker last van ziektes waardoor ze minder goed tegen de hitte kunnen (hart- en longaandoeningen, nier- en suikerziekte en aandoeningen aan de maag en darmen);
  • Ouderen hebben vaker een handicap waardoor ze minder goed voor zichzelf kunnen zorgen;
  • Medicijngebruik kan uitdroging veroorzaken of ervoor zorgen dat ouderen minder goed opletten of ze genoeg drinken.

Deze risico’s kunnen bij extreem warm weer leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen. Nog ernstiger zijn uitdroging, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte of bewusteloosheid.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en tips over hitte op de pagina Hitte en Gezondheid van GGD leefomgeving.