Veelvoorkomende infectieziekten

Infectieziekten

Bacteriën, schimmels of een virus kunnen een infectieziekte veroorzaken. Het team Infectieziekten van onze GGD houdt zich bezig met het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.

Welke infectieziekten zijn er?

In Nederland zijn er een aantal infectieziekten waarbij een meldplicht geldt. De (huis)arts moet dit melden bij de GGD. De GGD zorgt voor de meldingen. Op de website van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat betrouwbare informatie per infectieziekte. Kijk voor een overzicht van alle infectieziekten op de website RIVM.nl.

Bron- en contactonderzoek

Het team infectieziektebestrijding onderzoekt waar en hoe iemand een infectieziekte heeft opgelopen. We gaan na of ook andere mensen de ziekte hebben opgelopen. Dit heet bron- en contactonderzoek. Mensen die de ziekte (nog) niet hebben, geven we voorlichtingen en adviezen. Die gaan over hoe zij kunnen voorkomen dat ze ziek worden. Als nodig, geven we vaccinaties of schrijven we medicijnen voor.

Kosten infectieziektenzorg

Je ontvangt van ons geen rekening voor infectieziektezorg. De zorgverzekeraar betaalt de kosten aan ons. Het kan echter zijn dat er iets van je eigen risico afgaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je aanvullend onderzoek of medicijnen nodig heeft.

Legionella legionella