Er zijn in Nederland veel mensen met onvrijwillig urine- of ontlasting verlies. Zij voelen zich vaak onzeker en schamen zich.
Onvrijwillig urineverlies
GGD Gelderland-Zuid vroeg in het gezondheidsonderzoek 2020 naar onvrijwillig urineverlies. 1 op de 5 vrouwen en bijna 10% van de mannen geeft aan hier last van te hebben. Het probleem neemt toe met de leeftijd. Bij de 85+ vrouwen heeft bijna 1 op de 3 vrouwen last van onvrijwillig urineverlies.
Wat kunt u zelf doen?
- Ga op tijd plassen als u aandrang voelt. Plas rustig tot uw hele blaas leeg is, zonder te persen. Onderbreek het plassen niet.
- Versterk uw bekkenbodemspieren. Span ze tijdens de dag regelmatig aan. Oefen zelf met een app op uw telefoon of tablet. Of ga naar een bekkenbodemtherapeut.
- Drink voldoende (anderhalf tot twee liter per dag). Verspreid uw drinkmomenten goed over de dag.
- Voorkom overgewicht, dat vermindert de druk op uw blaas.
Onvrijwillig ontlastingverlies
Het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting komt veel voor. Bij onvrijwillig verlies van ontlasting is het belangrijk dat u de oorzaak weet. Komt het door verstopping of diarree? Dan helpen voedingsadviezen meestal goed. Is er een andere oorzaak? Bijvoorbeeld een verslapping of beschadiging van de kringspier of bekkenbodemspieren. Dan kan uw arts u een behandeling voorschrijven.
Wat kunt u zelf doen?
- Versterk uw bekkenbodemspieren. Zie de info hierboven.
- Zorg dat u gezond eet en drinkt. Volg de algemene adviezen voor een gezonde voeding.
- Zie onderstaande voedingsadviezen die kunnen helpen bij verstopping en diarree.