Alcohol

Voor veel mensen betekent alcohol gezelligheid. Een glas wijn of bier op zijn tijd kan geen kwaad. Toch is het advies om op jouw alcoholgebruik te letten.

Wat doet alcohol met je lichaam

Te veel alcohol kan voor lichamelijke en geestelijke problemen zorgen. Alcohol is erg verslavend. Het verdooft de hersenen en heeft invloed op jouw gedrag en stemming. Lichamelijke klachten van te veel drinken zijn: vermoeidheid, slecht slapen en maagpijn.

Op oudere leeftijd (55+) kunnen mensen minder goed tegen alcohol. Ouderen zijn over het algemeen eerder dronken. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van vet. Daarnaast werken lever en nieren minder goed en neemt de lichamelijke weerstand af. Een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank kan dan soms al schadelijke gevolgen hebben.

Tips en adviezen

Het beste is om géén alcohol te drinken. Mocht je toch zin hebben in een drankje, houdt dan de adviezen hieronder aan. Zo beperk je de gevolgen van alcoholgebruik.

  • Volwassen mannen: drink niet meer dan twee standaardglazen per dag
  • Volwassen vrouwen: drink niet meer dan één standaardglas per dag
  • Mannen (55+): drink niet meer dan één standaardglas per dag
  • Vrouwen (55+): drink niet meer dan één standaardglas per dag
  • Voor iedereen geldt: drink tenminste twee dagen per week helemaal geen alcohol.

Meer informatie

Heb je vragen of zorgen over jouw eigen alcoholgebruik of dat van iemand uit jouw omgeving? Je kunt altijd terecht bij jouw huisarts voor een persoonlijk advies, hulp of doorverwijzing. Wil je online hulp bij het stoppen met drinken? Kijk dan op hulp via internet op de website van alcoholinfo. Ook op www.voedingscentrum.nl vind je meer informatie.

Opvoedtips alcoholgebruik

Op de website van Trimbos vind je tips en adviezen om het gebruik van alcohol (en andere genotmiddelen) bespreekbaar te maken met jouw kind.

Lees meer op Trimbos.nl