HPV inhaalcampagne

De HPV inhaalcampagne is afgelopen op 31 mei 2024.

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV en meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet en kun je 10-15 jaar later kanker krijgen.

Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte. Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Het vaccin beschermt hiertegen. Bekijk de video over HPV op rijksvaccinatieprogramma.nl.

HPV-vaccinatie buiten het RVP om

Je kunt een HPV-vaccinaties halen bij de afdeling Reizigers & Vaccinaties. Dit is op eigen kosten. Er wordt geprikt met Gardasil-9®, dat tegen 9 verschillende typen HPV beschermt. Dit vaccin beschermt ook tegen genitale wratten.

Je kunt een afspraak maken bij ons vaccinatiecentrum. Neem contact op via ons contactformulier. Vermeld hierbij dat het om een HPV-vaccinatie gaat. Je krijgt dan van ons een mail met daarin extra informatie over de vaccinatie en de kosten. Ook lees je daarin hoe je een afspraak kunt maken.

Wat kost de vaccinatie?

Een vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. De kosten van het vaccin, Gardasil-9®, staan op de website Vaccinaties op Maat.

Heb je nog twijfels of wil je meer weten? Ga naar de websites: