HPV inhaalcampagne

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen krijgt 1 of meerdere keren in hun leven HPV en meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet en kun je 10-15 jaar later kanker krijgen.

Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte. Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Het vaccin beschermt hiertegen. Bekijk de video over HPV op rijksvaccinatieprogramma.nl.

Tot 1 juni 2024 gratis 1e of 2e HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Tussen de 1e en 2e prik moet minimaal 5 maanden zitten.

  • 1e prik: Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2006? En heb je helemaal nog geen HPV-vaccinatie gehaald? Dan kun je nog tot 1 juni 2024 gratis de eerste prik halen. Daarna moet je de tweede prik zelf betalen (ongeveer € 190). 
  • 2e prik: Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2004? En heb je in 2023 al een HPV-vaccinatie gehaald? Dan kun je nog tot 1 juni 2024 gratis de tweede prik halen. Daarna moet je betalen voor de 2e prik (ongeveer € 190).

Afspraak maken, wijzigen of annuleren?

Maak een afspraak via het online afsprakenformulier. Voor het wijzigen of annuleren van een HPV 18+ vaccinatieafspraak kun je telefonisch contact opnemen via: 088 – 144 7 177.

Vergeet niet om je ID bewijs mee te nemen naar de afspraak.

Heb je nog twijfels of wil je meer weten? Ga naar de websites:

Wil je niet van het Rijksvaccinatieprogramma gebruik maken? Je kunt ook HPV-vaccinaties halen bij de afdeling Reizigers & Vaccinaties van GGD Gelderland-Zuid. Dit is op eigen kosten. Er wordt geprikt met Gardasil-9®, dat tegen 9 verschillende typen HPV beschermt. Dit vaccin beschermt ook tegen genitale wratten.

Je kunt een afspraak maken bij ons vaccinatiecentrum. Neem contact op via dit contactformulier. Vermeld hierbij dat het om een HPV-vaccinatie gaat. Je krijgt dan eerst een telefonisch gesprek met één van onze artsen of verpleegkundigen. Daarna maken we een afspraak voor de vaccinatie.

Wat kost de vaccinatie?

Een vaccinatieserie bestaat uit twee vaccinaties. De kosten van het vaccin, Gardasil-9®, vind je in de prijslijst. Let op, dit is exclusief de kosten van de toediening.