Heb ik een soa?
Als je sekst zonder condoom kun je een soa krijgen. Vaak geeft een soa geen klachten, maar je kunt er wel ziek van worden. Een soa kun je krijgen door contact met het slijmvlies, vaginaal vocht, sperma of bloed van jouw bedpartner. Heb je onveilige seks gehad of heb je seks gehad tegen je zin? En maak je je zorgen dat je een soa hebt? Laat je dan testen op een soa. Een soa-test is de enige manier om zeker te weten of je een soa hebt. Op soaaids.nl lees je meer over soa’s.
Waar kan ik mij laten testen op een soa?
De soa-zorg die de GGD biedt is aanvullend op de zorg van de huisarts. Als je belt voor een afspraak stelt onze medewerker je daarom een aantal vragen. Onze medewerker bepaalt dan of je bij de GGD terecht kunt voor een soa-test. Je kunt ook worden doorverwezen naar je huisarts of een andere testfaciliteit.
Je kunt je gratis en anoniem bij de GGD Gelderland-Zuid laten testen op een soa als:
- Seks je werk is.
- Je als man of transpersoon seks hebt met mannen.
Soms kun je ook bij de GGD terecht voor een soa-test als:
- Je bent gewaarschuwd voor een soa.
- Je klachten hebt die wijzen op een soa.
- Je jonger bent dan 23 jaar.
Bij je huisarts:
Behoor je niet tot één van de bovenstaande groepen? Ga dan naar je huisarts voor een soa-test.
Thuistest of privékliniek:
Je kunt ook thuis een soa-test afnemen of naar een privékliniek gaan, bijvoorbeeld als je dit niet met je huisarts wil bespreken. Let op! Niet alle zelftesten en privéklinieken zijn even betrouwbaar. Kijk voor betrouwbare aanbieders op de website van Soa Aids Nederland.
Advies over jouw soa-risico?
Op Advies.chat krijg je anoniem en betrouwbaar advies over jouw soa-risico. Ook lees je daar waar jij je het beste kunt laten testen.