Zwangerschap afbreken

Als je onbedoeld of ongewenst zwanger raakt, sta je voor een keuze. Je zwangerschap uitdragen of de zwangerschap afbreken (abortus).

Abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap

Een zwangerschapsafbreking is mogelijk totdat je 24 weken zwanger bent. Dit bereken je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De meeste abortussen in Nederland worden uitgevoerd in speciale klinieken. Bekijk op de website van NGvA de klinieken voor abortus.

Manieren van zwangerschapsafbreking

De manier waarop je de zwangerschap kunt beëindigen, is afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Soms kan het met tabletten en soms is een curettage nodig. In de meeste klinieken kan dit onder narcose. Vraag naar de mogelijkheden bij het maken van een afspraak.

Bedenktijd

Sinds 1 januari 2023 is er geen verplichte bedenktijd meer van 5 dagen als je besluit om de zwangerschap af te breken. Er is nog wel een bedenktijd, maar dit doe je in overleg met de arts.

Het is belangrijk dat de keuze voor het afbreken van de zwangerschap voor jou het beste is. Twijfel je over wat je moet doen? De GGD kan je ondersteunen bij het nemen van een besluit.