Ongepland zwanger

Ongepland zwanger. Wat nu?

De test is positief, je bent ongepland zwanger. Wat nu? Wil je de zwangerschap uitdragen of de zwangerschap laten beëindigen? Om tot een beslissing te komen, is het belangrijk om goed na te denken. Over je kinderwens, je leefsituatie, de mogelijkheden en de gevolgen van je beslissing. De GGD kan je hierbij ondersteunen. Ook kun je voor meer informatie terecht op de website onbedoeld zwanger.

Praat erover

Het is goed om erover te praten met mensen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je huisarts, je partner, familie of vrienden. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om een beslissing te nemen waar je zelf achter staat. En waar jij je het beste bij voelt. Laat je niet leiden door wat anderen vinden.

  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind zelf opvoeden.
  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind laten opvoeden door een ander. Bijvoorbeeld door familie, door pleegouders of door adoptieouders.
  • Je kunt de zwangerschap afbreken.
  • Kijk op Fiom.nl voor meer informatie over deze mogelijkheden.

Misschien ben je zelf nog heel jong, of heb je geen vaste partner. Misschien weet je niet zeker of je het aankunt om op dit moment een kind op te voeden. Als je ongepland zwanger bent, kun je je heel onzeker voelen over wat je moet beslissen. Je partner, je ouders of andere mensen om je heen kunnen je hierbij helpen en ondersteunen.

Soms is dat niet voldoende en geeft het alleen maar meer verwarring. Dan is het mogelijk om samen met een hulpverlener je keuzes in kaart te brengen. GGD-medewerkers van de afdeling Seksuele Gezondheid en Jeugdgezondheidszorg voeren deze keuzehulpgesprekken uit. Via www.fiom.nl is het ook mogelijk om digitale hulpverlening te krijgen.