Ondersteuning na abortus

Een abortus kan een ingrijpende ervaring zijn voor veel personen, zelfs wanneer ze er zeker van zijn dat het de juiste beslissing was. Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid, schuldgevoel of opluchting zijn normaal na een abortus. Deze gevoelens verminderen meestal na een paar dagen of weken. De situatie waarin de beslissing is genomen kan van invloed zijn op het verwerkingsproces.

Hulp

Als klachten aanhouden en je er last van blijft hebben in je dagelijks leven, is het belangrijk om hulp (psychosociale zorg) te vragen. Psychosociale zorg na een abortus vergoed door de overheid. Je kunt terecht bij gespecialiseerde hulpverleners zoals bij GGD Gelderland-Zuid.

In één of meerdere gesprekken kunnen deze hulpverleners je begeleiden bij het verwerkingsproces van de abortus. Dit geldt ook als je geen keuzehulpverlener hebt gesproken of als de abortus al langer geleden heeft plaatsgevonden.

GGD Gelderland-Zuid is aangesloten bij het landelijke netwerk keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap. Dit netwerk zorgt er samen voor dat keuzehulp en psychosociale hulp na abortus voor iedereen, overal in Nederland snel en gratis beschikbaar is.  Onze medewerkers van de afdeling seksuele gezondheid hebben een speciale opleiding gevolgd tot keuzehulpverlener en staan geregistreerd in het beroepsregister psychosociale hulp na abortus van Fiom.

Je bent niet alleen

Wij willen benadrukken dat er begrip en ondersteuning beschikbaar is voor personen die hulp na abortus nodig hebben. Ons doel is om deze hulp op een toegankelijk niveau aan te bieden en jou op een passende manier te helpen. Neem gerust contact op want je staat er niet alleen voor.