Chemsex
Chemsex is wanneer mensen drugs gebruiken tijdens seksuele activiteiten. De drugs die mensen vaak gebruiken, zijn: MDMA (ectasy), GHB, cocaïne, 3mmc en Crystal meth(Tina). Vaak gebruiken ze hierbij erectiestimulerende middelen.
Tijdens chemsex gebruik je drugs om de seksuele ervaring intenser en langer te maken. Mensen komen vaak bij elkaar in privéomgevingen, zoals huizen of speciale locaties, en hebben seks met meerdere partners.
Het is belangrijk om te begrijpen dat chemsex niet alleen bij homoseksuele mensen voorkomt. Het komt ook voor bij andere groepen. Het is belangrijk om te weten welke risico’s er zijn bij het gebruik van chems voordat je ze gebruikt. Het zoeken naar de juiste informatie kan helpen om veiliger met ze om te gaan.
Wij stimuleren als GGD het uitvoeren van chemsex niet vanwege de risico’s.
Gezondheidsrisico’s
Chemsex kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s:
- Een soa door onbeschermde seks;
- Vergroot risico op negatieve ervaringen/seksueel misbruik;
- Hepatitis-en/of hiv-infectie door het delen van snuifattributen en drugsnaalden;
- Uitdroging, oververhitting door drugs en te weinig drinken;
- Kort en/of langdurige gevoelens van angst, depressie, zelfmoord gedachtes;
- Afhankelijkheid van drugs, waardoor seks zonder drugs minder plezier geeft;
- Gewichtsverlies en/of mondproblematiek.
Hulp en ondersteuning
Medewerkers van onze afdeling seksuele gezondheid zijn getraind om open het gesprek aan te gaan over chemsex. We zijn er voor mensen die probleemloos gebruiken, meer controle willen en willen stoppen. De medewerker kan je helpen met de informatie die je nodig hebt. We helpen om je zo ‘gezond’ mogelijk te houden bij het drugsgebruik in combinatie met seks. Dit noemen wij harmreductie. Wij zijn geen behandelaren voor chemsex problematiek. We kunnen wel met je meedenken over de juiste hulpinstantie.
Wij testen geen drugs. Wil je drugs laten testen? Op de website van Iriszorg vind je meer informatie over het testen van drugs.
We werken samen met Iriszorg en de HIV behandelcentrums in de regio. Als het nodig is, hebben we laagdrempelig contact.
Zoek je direct professionele hulp? Bekijk dan de website van Chemsex, website van Iriszorg of de website van Mainline.
We geven je een aantal harmreductie tips. Deze kunnen je helpen bij het verminderen van de risico’s van chemsex.
Gebruik van veilige middelen
- Gebruik steriele injectiemiddelen en deel je spuiten/naalden nooit! Ook niet bij bootybumpen. Vanwege risico op Hepatitis C, HIV en/of infectiegevaar.
- Doe je aan slammen? Bekijk de Folder Slammen: dos en donts. In de folder staan ook tips bij aderontsteking en huidverzorging.
- Gebruik alleen betrouwbare en geteste drugs. Waar drugs testen?
- Wees bewust wat je neemt en ken de bijwerkingen.
Veilig seksueel gedrag
- Overweeg als transpersoon/MSM/sekswerker gebruik van PrEP. Chemsex gaat vaak gepaard met condoomloze seks, waardoor je een hoger risico hebt voor HIV.
- Geen PrEP gebruikt? Maar wel risico gelopen voor HIV? Bekijk de Website PEP.
- Gebruik condooms met extra veel glijmiddel. Bij drugsgebruik worden slijmvliezen droger, waardoor er meer kans bestaat op SOA’s. Voor langdurige seks wordt silicone glijmiddel aanbevolen.
Grenzen en toestemming
- Ken je grenzen. Bespreek met jezelf en/of andere wat je gaat gebruiken en hoeveel. Dit voorkomt overdosering. Respecteer ook de grenzen van anderen.
- Bedenk vooraf wat je wel en niet wil doen tijdens de chemsex, dit voorkomt dat je over je grenzen gaat
Veilige omgeving
- Zorg voor een veilige omgeving. Doe het alleen met mensen die je kent. Zij zullen je eerder in de gaten houden dan vreemde mensen.
Gezondheidszorg en ondersteuning
- Test regelmatig, minstens 2x per jaar op SOA’s.
- Denk aan goede mondhygiëne. Ga minstens 2x per jaar naar de tandarts voor controle. Mondslijmvliezen drogen uit en kaakschaatsen komt vaker voor, waardoor kans op gebitsschade vergroot.
- Zet wekkers voor medicaties als je die moet nemen.
- budd.be is een app speciaal voor personen die aan chemsex doen. De app helpt bij harmreductie en controle over je gebruik.
Hydratatie, voeding en herstel
- Drink voldoende maar niet te veel water. Vaak is 1 glas van 250ml voldoende per uur
- Eet vooraf, tijdens en na de chemsex. Tip: gebruik eiwitshakes, maaltijdvervangers en/of zacht fruit en/of smoothies.
- Slaap goed uit na gebruik van chems. En plan de volgende dagen geen dingen in waarbij veel concentratie nodig is. Erken dat je meer neerslachtig kan voelen en probeer vooral ‘leuke’ dingen te doen.
Hulpverlening en problemen
- Gaat een persoon niet goed? Laat iemand niet alleen en bel dan altijd 112. Je bent niet strafbaar voor het gebruik van de drugs en de persoon krijgt de juiste medische hulp.
- Ervaar je problemen met chems gebruik? Bespreek dit met ons en/of je huisarts.