Welbevinden

Om te kunnen leren, talenten te ontwikkelen en op te groeien tot gezonde volwassenen, is het van belang dat leerlingen zich prettig voelen op school. Het bevorderen van hun welbevinden binnen een positief pedagogisch klimaat, heeft een positief effect op hun gezondheid en leerprestaties. Het voorkomt bovendien psychische problemen op latere leeftijd.

Cijfers

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023/2024 geeft informatie over gezondheid, leefstijl en welbevinden van de middelbare scholieren. Zie hier de belangrijkste resultaten over ‘Welbevinden’ voor de regio Gelderland-Zuid.

De meeste jongeren kunnen goed met hun ouders opschieten en hebben genoeg vrienden. Toch heeft 19% een lage relatie met de ouders en 8% ervaart weinig sociale steun van vrienden. Vergeleken met 2019 zien we dat voor zowel de relatie met de ouders als steun van vrienden de trend negatief is. Bij meiden zijn we vaker een slechtere relatie met de ouders dan bij jongens. Ook geven meiden 2 keer zo vaak aan zich vaak eenzaam te hebben gevoeld dan jongens (12% van de meiden geeft dit aan, bij jongens gaat het om 6%).

De meeste jongeren zijn gelukkig, maar bij 15% van de jongeren is het geluk matig en 4% is ongelukkig. 26% heeft psychische klachten waarbij het bij 8% gaat om matige of ernstige klachten. Meiden hebben vaker psychische klachten dan jongens. Meer jongeren dan in 2019 voelen zich (zeer) vaak gestrest door één of meerdere factoren. Bij meiden ervaart 62% veel stress, bij jongens is dit 34%. Ook prestatiedruk wordt vaker door meiden (42%) ervaren dan door jongens (26%).

Weerbaarheid is de basis voor een goede psychische gezondheid. Weerbare jongeren hebben zelfvertrouwen en kunnen goed voor zichzelf opkomen, met respect voor anderen. Zij kunnen ook, al dan niet na een periode van experimenteren, gezonde keuzes maken ten aanzien van de eigen leefstijl. Van alle jongeren is 11% onvoldoende weerbaar. Meiden zijn vaker onvoldoende weerbaar dan jongens.

Veerkracht geeft aan in welke mate jongeren uit een stressvolle of moeilijke periode kunnen komen. Ook hier zie je een groot verschil tussen meiden en jongens. Van de jongens heeft 10% een lage mate van veerkracht, onder meiden is dit 30%.

Op bijna alle onderwerpen binnen welbevinden zien we grote verschillen tussen meiden en jongens. De meiden hebben een grotere kans om een minder goede relatie met de ouders te hebben, voelen zich vaker eenzaam, hebben meer psychische klachten, ervaren vaker stress en prestatiedruk, zijn vaker onvoldoende weerbaar en hebben vaker een lage mate van veerkracht.

Ons aanbod voor dit thema

Tijdens deze workshop onderzoekt een schoolteam vanuit welke waarden ze aan welbevinden op school willen gaan werken. Vanuit positieve drijfveren en ervaringen, creëert het team een aantrekkelijk beeld van de toekomst. Van daaruit worden vervolgstappen gezet, van een passend lesprogramma tot het betrekken van ouders/verzorgers.

Een sterfgeval komt binnen een school niet zo vaak voor. Maar als het zich voordoet, dan is het een gebeurtenis die de hele schoolgemeenschap raakt. In een dergelijke verwarrende en emotionele periode moet de school tactvol, snel en weloverwogen reageren.

De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid kunnen hierbij ondersteuning bieden. Voorbeelden van werkvormen, boeken, instanties, websites en voorbeeldbrieven vind je op de website van GGD Gelderland-Zuid.

Materialen en methodes

Op www.gezondeschool.nl vind je alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vind je enkele veelgebruikte materialen methodes:

Lees meer over hoe je als school kunt werken aan het bevorderen van het welbevinden van leerlingen op www.welbevindenopschool.nl en op www.gezondeschool.nl bij de criteria voor het themacertificaat Welbevinden.

Stichting School en Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen zij door het geven van actuele informatie en deskundig advies via de website, trainingen, conferenties en de helpdesk.