Slaap

Slaaponderzoekers zijn het erover eens: een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen, je fit voelen, een positief humeur en een gezond gewicht.  Toch slaapt 42,7% van de Nederlandse jongeren te kort. En als ze slapen is de kwaliteit daarvan vaak slecht. Dat doet hun hersenontwikkeling en leerprestaties natuurlijk geen goed. De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen zijn: piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik. Het is voor de ontwikkeling van leerlingen belangrijk om aandacht te besteden aan slaap en gezonde slaapgewoontes.

Cijfers

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2019/2020 geeft informatie over gezondheid, leefstijl en welbevinden van de middelbare scholieren. Zie hier de belangrijkste resultaten over ‘Slaap’ voor de regio Gelderland-Zuid:

  • 19% van de jongeren slaapt niet (zo) goed
  • 21% voelt zich (bijna) dagelijks slaperig of moe
  • 10% gaat te laat naar bed op staat te vroeg op
  • 9% heeft moeite met in slaap te vallen
  • 7% kijkt s avonds/s nachts nog TV, gamed, of kijkt op de telefoon

Materialen en methodes

Besteed in de lessen aandacht aan een goede nachtrust. Zo kun je jouw leerlingen inzicht geven in het belang van goed slapen en in hun eigen slaapgedrag. Wat gebeurt er met hen als ze niet goed hebben geslapen? En hoe vaak slapen ze goed? Laat leerlingen onderzoeken wat hen helpt om beter te slapen. Er zijn voor het thema ‘slaap’ nog geen erkende Gezonde School-activiteiten, maar we kunnen wel wat tips geven: