Slaap
Slaaponderzoekers zijn het erover eens: een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen, je fit voelen, een positief humeur en een gezond gewicht. Toch slaapt 42,7% van de Nederlandse jongeren te kort. En als ze slapen is de kwaliteit daarvan vaak slecht. Dat doet hun hersenontwikkeling en leerprestaties natuurlijk geen goed. De belangrijkste oorzaken van slaapproblemen zijn: piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik. Het is voor de ontwikkeling van leerlingen belangrijk om aandacht te besteden aan slaap en gezonde slaapgewoontes.
Cijfers
De Gezondheidsmonitor Jeugd 2023/2024 geeft informatie over gezondheid, leefstijl en welbevinden van de middelbare scholieren. Zie hier de belangrijkste resultaten over ‘Slaap’ voor de regio Gelderland-Zuid.
Een kwart van de jongeren in Gelderland-Zuid slaapt over het algemeen niet (zo) goed. Jongeren die weinig slapen of slecht slapen kunnen concentratieproblemen krijgen. Hierdoor presteren ze minder goed op school. Slaaptekort kan ook stemmingsproblemen veroorzaken zoals angst en depressie. In 2019 sliep nog 19% niet (zo) goed. Ook het dagelijks moe zijn is gestegen van 21% in 2019 naar 29% in 2023. Meiden en leerlingen in klas 4 zijn vaker dagelijks moe. Het vaakst geven jongeren aan moe te zijn omdat ze te laat naar bed gingen of te vroeg op moesten staan, ze moeilijk in slaap kunnen komen of laat nog TV kijken, gamen of op de telefoon kijken.
Materialen en methodes
Besteed in de lessen aandacht aan een goede nachtrust. Zo kun je jouw leerlingen inzicht geven in het belang van goed slapen en in hun eigen slaapgedrag. Wat gebeurt er met hen als ze niet goed hebben geslapen? En hoe vaak slapen ze goed? Laat leerlingen onderzoeken wat hen helpt om beter te slapen. Er zijn voor het thema ‘slaap’ nog geen erkende Gezonde School-activiteiten, maar we kunnen wel wat tips geven:
- Zet het Lespakket Charge Your Brainzzz in.
- Doe een slaapchallenge via Instagram.com/ikslaap. Hiermee krijgen leerlingen elke dag een opdracht.