Tips voor een gezond en lekker lunchtrommeltje

Variatie

Breng variatie aan in het eten dat je in het lunchtrommeltje stopt. Probeer je kind elke dag wat anders mee te geven. Niet elke dag boterhammen met pindakaas of een lahmacun ook al vindt je kind dat erg lekker. Door te variëren zorg je ervoor dat je kind alle voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei en gezondheid van je kind.

Fruit

Een kind heeft iedere dag twee stuks fruit nodig. Fruit is een prima gezond tussendoortje. De meeste scholen geven rond 10.00 uur de gelegenheid om iets te eten. Dat is een goed moment voor fruit. Denk bijvoorbeeld aan appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif of mandarijn. Als je kind uit school komt heeft het ook vaak honger of trek. Dat is ook een goed moment om fruit te geven aan je kind.

Groente

Steeds meer kinderen eten tijdens de lunch ook groente. Een kind heeft elke dag twee opscheplepels groente nodig om gezond op te groeien. Het blijkt vaak behoorlijk moeilijk om je kind dit allemaal te laten eten bij het avondeten. Door wat extra groente in de luchtrommel te stoppen kun je er voor zorgen dat je kind ook wat groente op een ander tijdstip eet. Snoepgroente of groente bewerken met koekvormpjes
maakt het gezond én leuk voor je kind. Tip: mocht je kind voor het avondeten al hongerig zijn, geef het
dan alvast wat groente (bv. schijfjes komkommer, tomaat, wortel of paprika). Zo heeft je kind alvast iets te eten en krijgt het meteen iets van de dagelijkse behoefte groente binnen.

Vezels

Zorg dat je kind genoeg voedingsvezels binnen krijgt. Voedingsvezels zijn een belangrijke voedingsstof voor je kind. Zo zorgen ze o.a. voor een goede spijsvertering. Vezels zitten in volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten. Je kan ook een salade meegeven naar school. Bijvoorbeeld een bulgur-, couscous- of fruitsalade. Ook in gedroogd fruit zitten veel vezels en daarnaast bevat het meer mineralen dan vers fruit. Toch moet je ook oppassen met gedroogd fruit: er zit namelijk ook veel suiker in. Gedroogd fruit kun je geven als een vervanger van een snoepje.

Brood

Brood is een bron van koolhydraten en jodium. En leuk of niet: volkoren brood is écht gezonder dan wit
brood. Volkoren brood bevat namelijk veel voedingsvezels, vitamines en mineralen. Wit brood bevat deze
voedingsstoffen bijna niet. Is je kind gewend is om alleen maar wit brood te eten? Vervang dan eerst één witte boterham door een bruine of volkoren boterham. Een voorbeeld van een gezonde boterham is een volkoren boterham met ei of met aardbeien.

Verrassing

Wil je graag iets extra in een lunchtrommeltje stoppen? Dan kun je er in plaats van een snoepje ook een andere verrassing in doen. Een briefje met een lieve boodschap of een tekeningetje maakt uw kind vaak net zo blij.


Meer tips? Kijk op:

Kijk op de website van het voedingscentrum.

Je kunt deze tekst ook downloaden als flyer.