Hygiene

Verspreiding van ziekteverwekkers beperk je door een goede hygiëne. Kinderen hebben nog een lage weerstand en kunnen erg ziek worden door ziekteverwekkers. Daarom zijn kinderen extra kwetsbaar. Zij hebben een grotere kans op het oplopen van een infectieziekte via andere kinderen en het gebruik van gezamenlijke materialen en toiletten. Een hygiënische omgeving is belangrijk voor de gezondheid van het kind.

Besmettelijke ziekten op basisscholen

Het team Infectieziektebestrijding van de GGD krijgt jaarlijks tientallen meldingen van besmettelijke zieken van basisscholen in onze regio. De meldingen lopen uiteen van bijvoorbeeld krentenbaard tot buikloop. Uiteindelijk zijn niet alle ziekten te voorkomen, maar met goede basis hygiëne kunnen we er wel voor zorgen dat het beperkt blijft.

Mijden van het toilet

Kinderen plassen en poepen niet uit angst voor een smerig schooltoilet. Plas en poep op de bril, stank en achtergebleven wc-papier in de pot. De toiletten op scholen zijn vaak zo vies dat kinderen weigeren ernaartoe te gaan. Ze houden het liever op, blijkt uit onderzoek in opdracht van het NOS: Het Jeugdjournaal wc-onderzoek: veel wc’s op scholen zijn vies. Zes op de tien scholieren proberen de toiletten te mijden. Ze hebben het gevoel dat ze naar de wc moeten, maar wachten daar nog even mee. De ontlasting kan hard en groot worden als die wordt tegengehouden en dat kan leiden tot verstopping.

Aanbod GGD Gelderland-Zuid voor dit thema

 1. Advies en voorlichting over hygiëne en infectiepreventie
  Hygiëne-check door team infectiepreventie op basis van de landelijke hygiënerichtlijnen  (LCHV): infectiepreventie@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 72 80
 2. Advies en voorlichting over infectieziekten
  Melding van en consultatiefunctie bij (uitbraak van) infectieziekten: infectieziekten@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 26.
 3. Advies en voorlichting hoofdluis
  Leidraad hoofdluis met richtlijnen, folders, brieven etc.
  Consultatiefunctie: jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl / 088 – 144 71 11.

Materialen

Hieronder vind je enkele veelgebruikte materialen/methodes:

De toolkit Hygiëne van het RIVM biedt beknopte uitleg over onderwerpen zoals handen wassen en schoonmaken.

De hygiënerichtlijn voor basisscholen van het RIVM biedt informatie over en instructies voor persoonlijke hygiëne, schoonmaken, de inrichting van het gebouw, voedselveiligheid en meer. Deze richtlijn wordt gebruikt voor de hygiëne-check.

Hygiëne Helpt! voor lessen over hygiëne.