Gehoor PO

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 jongeren in de leeftijd van 9-11 jaar al beginnende gehoorschade heeft. Kinderen  luisteren vooral naar hard geluid via een koptelefoon of oortjes, bijvoorbeeld tijdens gamen, filmpjes kijken en muziek luisteren. Uit een onderzoek van de Hoorstichting onder basisscholieren blijkt dat 25% van de kinderen aangeeft wel eens een piep in het oor te hebben na het luisteren van muziek via koptelefoon of oortjes. Door vaak naar harde geluiden te luisteren kan je gehoorschade krijgen en dat is niet meer te herstellen.

Gehoorschade kan leiden tot o.a. communicatie-en concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde (leer)prestaties, depressie en sociaal isolement. Met mogelijke gevolgen op de opleidingskansen van kinderen en hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Preventie van gehoorschade is daarom belangrijk.

Scholen hebben een grote rol in de bewustwording van de gevaren van het luisteren naar harde geluiden. Leerlingen worden zich bewuster van het belang van een gezond gehoor en wat ze kunnen doen om hun gehoor gezond te houden.

Ons aanbod voor dit thema

Wil een ouder weten of er echt sprake is van beginnend gehoorverlies bij het kind? Een medewerker van de jeugdgezondheidszorg kan met behulp van een audiometer een gehoortest afnemen. Bij afwijkende bevindingen kan de jeugdarts doorverwijzen naar een KNO-arts of audiologisch centrum.

Materialen en methodes

Op www.gezondeschool.nl vind je alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vind je enkele veelgebruikte materialen/ methodes:

Via kinderhoortest.nl kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar snel en eenvoudig, online hun gehoor testen. Deze test meet hoe goed een kind spraak in ruis (rumoer) verstaat. Is de uitslag van de test niet goed? Dan kan er sprake zijn van beginnend gehoorverlies in de tonen die nodig zijn om spraak te verstaan.

Voor het basisonderwijs bekijk het lespakket HoorToren van de Nationale Hoorstichting.

De  VeiligheidNL biedt ook diverse folders over het gehoor en de risico’s van harde muziek voor leerlingen en ouders.