Gehoor PO

Uit onderzoek blijkt dat 14% van de kinderen al beginnend gehoorverlies heeft. Kinderen luisteren vooral naar hard geluid via een koptelefoon of oortjes, bijvoorbeeld tijdens gamen, filmpjes kijken en muziek luisteren. Door vaak naar harde geluiden te luisteren kan je gehoorschade krijgen en dat is niet meer te herstellen.

Gehoorschade kan leiden tot o.a. communicatie-en concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde (leer)prestaties, depressie en sociaal isolement. Met mogelijke gevolgen op de opleidingskansen van kinderen en hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Preventie van gehoorschade is daarom belangrijk.

Scholen hebben een grote rol in de bewustwording van de gevaren van het luisteren naar harde geluiden. Leerlingen worden zich bewuster van het belang van een gezond gehoor en wat ze kunnen doen om hun gehoor gezond te houden.

Ons aanbod voor dit thema

  • Lesprogramma’s:
    door leerlingen zelf een hoortest te laten doen, krijgen ze inzicht in de kwaliteit van hun gehoor. Laat leerlingen bijvoorbeeld ieder jaar een hoortest afnemen. De GGD kan begeleiden bij de lessen, en verder onderzoek doen als dat nodig is.
  • Doorverwijzen: 
    wil een ouder weten of er echt sprake is van beginnend gehoorverlies bij het kind? Een medewerker van de jeugdgezondheidszorg kan met behulp van een audiometer een gehoortest afnemen. Bij afwijkende bevindingen kan de jeugdarts doorverwijzen naar een KNO-arts of audiologisch centrum. Hier wordt een KNO-onderzoek en een uitgebreid gehooronderzoek uitgevoerd.

Materialen en methodes

Op www.gezondeschool.nl vind je alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vind je enkele veelgebruikte materialen/ methodes:

Via kinderhoortest.nl kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar snel en eenvoudig, online hun gehoor testen. Deze test meet hoe goed een kind spraak in ruis (rumoer) verstaat. Is de uitslag van de test niet goed? Dan kan er sprake zijn van beginnend gehoorverlies in de tonen die nodig zijn om spraak te verstaan.

Voor het basisonderwijs bekijk het lespakket HoorToren van de Nationale Hoorstichting en de website geluidstuin.nl. De Nationale Hoorstichting biedt ook diverse folders over het gehoor en de risico’s van harde muziek voor leerlingen en ouders.

Informatie en voorbeelden om gehoorschade te voorkomen, vind je ook op de website van RIVM Centrum Gezond Leven.