Trots op… PRO de Brug

Saskia van Hooft (docent en mentor op PRO de Brug) : “Samen met mijn collega Bettie van Hoesel maak ik deel uit van de werkgroep Gezonde School.”
Hoe werken jullie aan de Gezonde School?
“Wij werken op verschillende manieren aan de Gezonde School. Samen met de Gezonde School-adviseur en onze werkgroep Gezonde School komen we regelmatig bijeen. Op basis van de cijfers van de Gezondheidsmonitor kiezen we telkens gericht een thema en zoeken we naar manieren om deze structureel binnen de school te borgen. Daarnaast ontvangen we waardevolle adviezen over effectieve interventies en praktische tips.
We werken ook nauw samen met Buurtzorg Jong en Iriszorg. Deze organisaties geven gastlessen en trainingen en zijn tijdens rapportgesprekken aanwezig om ouders te ondersteunen. Daarnaast streven we ernaar om ouders op een laagdrempelige manier bij de school te betrekken. Een recente toevoeging is het inloopspreekuur voor ouders, waar zij vragen kunnen stellen aan de brugfunctionaris en de schoolmaatschappelijk werkers.
Binnen de school bieden we verschillende trainingen aan voor onze leerlingen. Alle eerstejaars nemen deel aan het programma Rots & Water. Daarnaast kunnen leerlingen individueel of in kleine groepen trainingen volgen die gericht zijn op het vergroten van weerbaarheid en sociale vaardigheden, meer begrip van seksualiteit en het verminderen van faalangst. We vinden het bovendien belangrijk om als docenten het goede voorbeeld te geven.”
Wat is het doel van de Gezonde School bij ons op school?
“Onze leerlingen vormen een kwetsbare doelgroep. We merken dat een deel van hen veel tijd op hun telefoon doorbrengt, weinig beweegt, rookt of vapet en/of ongezond eet. En thuis wordt gezond gedrag niet altijd gestimuleerd. Ons doel is dan ook om een omgeving te creëren waarin gezond gedrag in de breedste zin van het woord wordt gestimuleerd. En dat hebben we ook in ons beleid vastgelegd. We willen graag alle themacertificaten halen. Inmiddels hebben we al certificaten behaald voor welbevinden, voeding en relatie & seksualiteit.”
Wat zijn de aandachtspunten voor schooljaar 2024-2025?
“Dit schooljaar richten we ons op het verlengen van onze themacertificaten voor welbevinden en relatie & seksualiteit. Daarnaast zetten we verdere stappen in het vergroten van de ouderbetrokkenheid. We hebben al een inloopspreekuur voor ouders, maar we willen dit verder uitbreiden en ervoor zorgen dat elke ouder zich welkom en prettig voelt bij onze school. Ouders hebben een grote invloed op de leefstijl en ontwikkeling van hun kinderen. Daarom vinden we het essentieel om samen met hen te werken aan positieve veranderingen.”
Waar zijn jullie trots op?
“Wij zijn trots op ons schoolgebouw. Bij de bouw van onze locatie is veel aandacht besteed aan een veilige en overzichtelijke schoolomgeving, zowel voor leerlingen als docenten. Als éénpitter hebben we een eigen bestaansrecht en kunnen we onze kleinschaligheid behouden, wat bijdraagt aan een persoonlijke en betrokken sfeer.
We zijn trots op onze Gezonde School-kantine, waar we gezonde producten tegen kostprijs aanbieden, zodat ze voor alle leerlingen betaalbaar blijven. Deze producten worden bereid door leerlingen van het profiel horeca, wat hun lessen extra betekenisvol maakt. Daarnaast bieden we gratis ontbijt aan en is er binnen de school een watertappunt. Ook is er dagelijks vers fruit beschikbaar voor zowel leerlingen als docenten.
Verder zijn we bezig met het aanbieden van extra beweeg- en spelactiviteiten tijdens de grote pauze. Dit draagt bij aan de sociale vaardigheden van onze leerlingen en zorgt voor een waardevol beweegmoment gedurende de schooldag.”
Wat hopen jullie over twee jaar bereikt te hebben?
“We streven ernaar om meer Gezonde School-thema’s aan te bieden en deze nog beter te borgen en te integreren in ons beleid. Daarnaast willen we onze school nog toegankelijker maken voor alle leerlingen, zodat iedereen zich welkom en gehoord voelt.
Binnen de lessen besteden we expliciet aandacht aan de Gezonde School-thema’s, terwijl we er tegelijkertijd voor zorgen dat deze impliciet voor alle leerlingen toegankelijk zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat onze kantine betaalbaar blijft, maar ook dat leerlingen leren hoe ze zelf gezonde maaltijden kunnen bereiden. Ons doel is om de bewustwording rondom het maken van gezonde keuzes te vergroten en zo bij te dragen aan een gezonde leefstijl voor al onze leerlingen.”