Trots op Prins Mauritsschool West

Wie zijn jullie?

 “Wij zijn Femke van der Borg (leerkracht groep 3 / 4 en Gezonde School-coördinator) en Karen Tuin (onderwijsassistent) van de Prins Mauritsschool West, een protestantschristelijke basisschool. Onze school staat in Tiel-West, een wijk met mensen uit veel verschillende culturen. Met recht worden wij een ‘kleurrijke’ school genoemd.” 

Hoe werken jullie aan gezondheidsbevordering?

 “De kinderen op onze school leren thuis niet allemaal een gezonde leefstijl aan. Daarom vinden we het fijn om daar als school iets in te betekenen. Zo nemen de kinderen elke dag fruit mee naar school, bieden we schoolmelk aan en letten we op de inhoud van de broodtrommel. En als team geven we het goede voorbeeld. We spelen bijvoorbeeld zelf met de kinderen mee op het plein. We hebben een heerlijk groot plein met een voetbalveld, hinkelpaden en allerlei speelmateriaal. Bij gym krijgen de leerlingen spellen aangeleerd die ze ook zelf op het plein kunnen doen. We doen energizers tussen de lessen door en rennen regelmatig de Daily Mile (maar niet dagelijks hoor 😉). Oh en afgelopen jaar hebben nieuw meubilair aangeschaft. Deze tafels zijn in hoogte verstelbare, waardoor hier zowel zittend op een fiets als staand op een balansbord aan gewerkt kan worden.”

“We zijn ook een Vreedzame school. We zorgen er voor dat alle kinderen zich veilig en thuis voelen, waardoor ze zich goed kunnen ontwikkelen. We zijn een eigen samenleving, waarin je afspreekt hoe je met elkaar omgaat. We begeleiden ze daarin. Ook als ze er in vast lopen, bijvoorbeeld bij een ruzie. Hoe los je het zelfstandig en met elkaar op?”

Wat is lastig geweest? 

“We hebben wel eens weerstand van ouders gehad, bijvoorbeeld rondom het drinken van water. In onze ogen was het een klein stapje, maar dat bleek niet zo te zijn. Ouders wilden niet dat dit verplicht was voor hun kinderen. We hebben samen met ouders naar een oplossing gezocht. We hebben daarvan geleerd dat we soms wat mindere rigide moeten zijn.”

Wat hoop je over twee jaar bereik te hebben? 

“We gaan nu aan de slag met het thema natuur en milieu. Onze ambitie is een groen schoolplein, waarop kinderen lekker vies mogen worden en in aanraking komen met de natuur. En verder dat het team net zo gemotiveerd blijft voor de Gezonde School als ze nu zijn. Dat het niet versloft en we ons bewust blijven van het belang van gezondheidsbevordering.”

Waar ben je trots op? 

“Dat we zo veel doen aan gezondheidsbevordering! Maar het voelt niet alsof we veel doen, omdat het gewoon zo vanzelfsprekend is. Bij alle schoolzaken rondom gezonde leefstijl, houden we rekening met het financiële aspect want ouders in deze wijk hebben het niet altijd zo breed. Dat is ook een van de redenen waarom we de jarige kinderen niet meer laten trakteren, daarnaast past het niet past in alle culturen. We geven nu een andere invulling aan de verjaardagen: de jarige krijgt een klein kadootje van school en trekt een kaartje, waarop iets staat wat de klas mag doen. Bijvoorbeeld langer buitenspelen, een film kijken of de stoelendans. Een stuk gezonder, maar ook beter voor het welbevinden van de kinderen (en hun ouders). We hadden veel weerstand verwacht, maar dat viel juist reuze mee. Van veel ouders horen we juist dat ze er blij mee zijn.”