Trots op Montessori College Nijmegen

Lichamelijke Opvoeding op Niveau (LON) Wilbert Lamers (LO-docent): 

“We nemen bij alle onderbouwleerlingen een motorische test af waarna ze worden ingedeeld in 7 niveaugroepen. Daardoor kunnen zij zich ontwikkelen op hun eigen niveau en waarde en worden hun talenten veel meer gestimuleerd. We willen de kinderen plezier meegeven in het bewegen en sporten, want daar heb je een leven lang profijt van. We zien dat alle niveaugroepen echt enorm vooruit gaan. En het is bijzonder om te zien dat leerlingen van VMBO-basis tot en met het VWO tijdens LO letterlijk door elkaar heen bewegen, ja het is net de echte wereld.” 

Plezier in bewegen 

“Onze slagzin is niet voor niets: ‘Sport zit in ons DNA!’ We geloven erin dat leerlingen door middel van sport en bewegen ook sociaal en emotioneel groeien, meer zelfvertrouwen krijgen en zich veiliger voelen. Daarom is er niet alleen aandacht voor de talentvolle kinderen maar worden ook juist de minder actieve kinderen gestimuleerd tot meer bewegen. De buurtsportcoach neemt bij de leerlingen een vragenlijst af en gaat in contact met hen die nog niet lid zijn van een sportvereniging of op andere manier bewegen/sporten.”

Inzicht en reflectie

 “We zijn recent begonnen met de Sportfolio app waarin leerlingen hun eigen ontwikkeling scoren en volgen. Deze app past helemaal bij onze Montessori visie: “Leer het jezelf te doen”. De rubrics in de app zijn niet alleen gericht op bewegen, maar ook op sociale vaardigheden, gezondheid en organiseren.” 

Binnen- en buitensport 

“De leerlingen hebben vanaf de zomer- tot de herfstvakantie en vanaf 1 april tot de zomervakantie veelal buiten les. Tijdens de winterperiode bieden we LO in de verschillende themazalen waaronder een turnzaal, een multizaal, het zwembad, de tafeltennishal en de algemene gymzalen.” 

Extra bewegen 

“Alle leerlingen kunnen kiezen voor de sportspecialisatie waarbij 1 uur sporten tijdens schooltijd is, en één uur na schooltijd wordt aangeboden. En in het VMBO kunnen kinderen ook nog kiezen voor keuzelessen sport of een verdiepingsuur. Dan kunnen de leerlingen bijvoorbeeld mountainbiken, zwemmen of volleyballen. Ook doen we mee met Olympic Moves, het landelijke schoolsporttoernooi. En elk jaar organiseren we sportieve kampen: bergsportkamp, ski-kamp en surfkamp.”

Topsportvriendelijk klimaat

 “We zijn een topsportvriendelijke school waar kinderen van een bepaald niveau de mogelijkheid krijgen om zich optimaal te ontwikkelen in de sport waar ze goed in zijn. Dit doen we door individuele programma’s met kinderen samen te stellen zodat topsport en school gecombineerd kunnen worden. We gaan er vanuit dat alle leerlingen die op een hoog niveau presteren alle vakken op school volgen alleen op verschillende tijden. Het Montessori College vindt het belangrijk dat kinderen zich op meerdere gebieden kunnen ontwikkelen, en sport is er daar één van.”

Pauzesport

 “Leerlingen kunnen onder begeleiding lekker bewegen in de pauze. We organiseren bijvoorbeeld diverse toernooitjes. En op dit moment wordt er ook een ‘actieve omgeving’ rondom het schoolgebouw gerealiseerd. Zo hebben we al een pannakooi en de tafeltennistafels. De fitnesstoestellen volgen hopelijk snel.”