Trots op Mondial College Meeuwse Acker

Vertel eens wat over de school en jezelf. 

Anniek Finkers (docent Nederlands en mentor): “Het Mondial College Meeuwse Acker is een kleine en gezellige vmbo school. Op onze school werken we praktijkgericht en is er veel aandacht voor de individuele leerling. Ik ben naast docent en mentor ook Gezonde School-coördinator voor het thema Relaties en Seksualiteit.”

Hoe werken jullie aan het thema Relaties en Seksualiteit op school?

“We focussen ons bij dit thema op de relatie die je met jezelf hebt en met de mensen om je heen. We gebruiken daarvoor o.a. lessen uit ‘Lang Leve de Liefde’, maar organiseren ook acties rond speciale dagen zoals Valentijnsdag, Paarse Vrijdag en Coming-Out Day. Samen met mijn collega Akeam en de scholieren van het GSA-clubje, organiseren we activiteiten en nodigen we soms gastsprekers uit. Wij hebben ook de training GirlsTalk gevolgd. Aan de hand van deze methodiek gaan we met groepjes (kwetsbare) meiden in gesprek. Bijvoorbeeld over veilig en met plezier vrijen en wensen en grenzen.”

Wat doen jullie zoal? 

  • Lessen en gesprekken in de klas
  • Hijsen regenboogvlag
  • Bioscoop in school met film Love Simon op Coming-Out Day
  • Rozen uitdeelactie op Valentijnsdag
  • Oproep om paarse kleding aan te doen op Paarse Vrijdag om steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit te laten zien.
  • Inzet Toolkit Love Online
  • Voorlichting Sexting (GDD/Halt)
  • Voorlichtingen tijdens projectweken

Waar ben je trots op?

 “Ik ben heel trots op de veilige en open sfeer bij ons op school. Op onze school mogen leerlingen alle vragen stellen. Niets is verkeerd of raar. Er is een lage drempel om naar docenten toe te stappen. 

Heel regelmatig spreken leerlingen mij dan ook aan: ‘Juf, ik heb iets geks gezien online…’ of ‘Juf, ik ben ongesteld en heb geen maandverband’. Leerlingen willen hun verhaal kwijt over iets wat ze zelf hebben meegemaakt en dat impact heeft gehad. Het is fijn om te merken dat leerlingen naar docenten of zorgmedewerkers binnen onze school toe komen op zo’n moment. Wij bieden een luisterend oor en helpen leerlingen verder op weg. 

We besteden ook veel aandacht aan het bespreken van verschillende perspectieven. We willen de leerlingen meegeven dat er verschillende meningen mogen zijn en dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. Door met elkaar in gesprek te zijn krijgen leerlingen vaak nieuwe inzichten en leren ze dingen.”

Verder kijken dan de schoolmuren

“We hebben goed contact met de jongerenwerker van Bindkracht10, Jamilla Lieskamp. Zij ziet de jongeren buiten schooltijd, in de wijk. En ook bij haar kunnen leerlingen terecht met vragen over bijvoorbeeld relaties en seksualiteit. Jamilla organiseert ook speciale meidenmiddagen. Hier kunnen meiden in kleine, veilige groepjes over dingen praten die zij niet met ouders of anderen durven te bespreken.”

Wat hoop je over twee jaar bereikt te hebben? 

“We gaan met behulp van het ondersteuningsaanbod Relaties en Seksualiteit ons beleid verder versterken. We willen er een steviger programma van maken en de losse activiteiten nog meer aan elkaar koppelen. De GGD vragen we om een training vlaggensysteem te verzorgen voor een groep docenten op onze school. Door middel van deze training willen wij onze collega’s handvatten bieden om in gesprek te gaan met leerlingen over mentale gezondheid, relaties en seksualiteit. De signalerende rol hierbij vinden we belangrijk.

We besteden ook veel aandacht aan andere Gezonde School thema’s. Zo hebben we het Gezonde School vignet voor het thema voeding, daarin willen we vooral vasthouden wat we nu al doen. En wat betreft het thema sport en bewegen hebben we pauzesport weer een nieuw leven ingeblazen.”

Wat zijn de valkuilen? 

“Focus van een school blijft het onderwijs. Het verzorgen van lessen komt uiteraard op de eerste plek. Ik zit vol met ideeën voor nieuwe initiatieven en wil heel veel. Dat kan helaas niet altijd allemaal per direct. Het jaar is vaak te snel om! Maar er liggen genoeg mooie ideeën en initiatieven klaar om opgepakt en uitgevoerd te worden dit schooljaar. Ondanks de onzekere tijd die de Corona-situatie met zich meebrengt, zijn wij wel volop gemotiveerd om er weer een prachtig schooljaar van te maken!”