Trots op het Pro College in Nijmegen
Simone Dalhberg (Docent groen op het Pro College Nijmegen): “Dit is mijn 19e jaar op het Pro College. Ik ben altijd theoriedocent geweest maar twee jaar geleden heb ik mijn hart gevolgd en ben ik docent groen geworden.”
Wat maakt het Pro College bijzonder?
“De leerlingen zijn ontzettend goed met hun handen. En dat is de gouden toekomst! Het is jammer dat deze leerlingen vaak in een vergeethoekje worden gestopt, terwijl we hen juist nodig hebben als bijvoorbeeld loodgieter, elektricien of tuinman. “
Vertel eens over de tuin?
“Er was nog niks aangelegd in de tuin. Er stond alleen een kale kas. Elke klas kreeg vervolgens een eigen stukje siertuin met een opdracht zoals: jullie tuin zit op het zuiden, we willen bloemen in de kleuren geel en paars, met verschillende hoogtes en verschillende bloeiwijze – wat zou jij dan mooie bloemen vinden? De leerlingen hebben met encyclopedieën en tijdschriften planten uitgezocht en een borderplan gemaakt. En ze hebben daarna ook alles zelf geplant.
Voor de moestuin heb ik een teeltplan gemaakt. En vervolgens heeft klas drie daar hard in gewerkt: graafwerkzaamheden, bakken in elkaar schroeven, zand storten, zaaien, tegelpaden aanleggen, dierenverblijf maken. Van te voren dacht ik dat de leerlingen het niet leuk zouden vinden maar na een paar weken kwamen ze uit zichzelf naar me toe omdat ze wilden helpen. Zelfs nu ze vierdejaars zijn geworden, komen ze me nog extra in de tuin werken.
Ik vind het fijn dat de leerlingen zich eigenaar voelen van hun eigen schooltuin en zich trots voelen omdat ze weten dat we het zelf voor elkaar hebben gebokst.”
Wat waren valkuilen m.b.t. de tuin?
“Een realistische tijdsplanning maken! Bij het aanleggen van de moestuin wilde ik een aantal paden aanleggen en ik dacht: we graven een stuk uit, storten wit zand en leggen de tegels. 3 uur, 16 leerlingen, moet kunnen. We hebben er uiteindelijk 5 weken over gedaan. Dus ik heb veel moeten terug schalen en alles in kleine stapjes.”
Waar ben je trots op?
“De siertuin en het aardbeienveld! We tuinieren het hele jaar rond. We oogsten snijbiet, rode bietjes, sla, paksoi en rucola. Tijdens de kooklessen worden daar lekkere dingen van gemaakt. En de wortels worden aan de konijnen gevoerd. We hebben ook wat van de oogst verkocht tijdens de voorjaarsbraderie. En wie wil mag groente mee naar huis nemen maar alleen als ze er thuis wel iets van maken. Wat ook een hit onder de leerlingen was, waren de sugarsnaps. Dat was live plukken en opeten aan het hek.”
Heb je tips voor andere scholen die willen beginnen met een schoolmoestuin?
“Maak kleine stapjes, gooi je eigen enthousiasme erin en werk met moestuinbakken want dan kun je ook rekenonderwijs en rekenspelletjes er aan vast koppelen!”