Trots op het Cambium College

Trots Op Het Cambium College Banner

Vertel eens wat over de school en jezelf. 

Marion van Aalst: “Ik ben Marion van Aalst, docente Frans en sinds dit jaar ook Ondersteuningscoördinator van het Zorgbureau op het Cambium College. Ik werk al jaren met plezier op het Cambium College. Het is een school waar je als docent/ medewerker en leerling wordt gezien. Waar je als leerling jezelf kan en mag zijn.”

Aan welke gezondheidsthema’s werken jullie nu? 

“Vorig jaar is het onderzoek van de Gezondheidsmonitor Jeugd bij onze leerlingen afgenomen. Vanuit die onderzoeksresultaten hebben we twee speerpunten gekozen: Weerbaarheid en Seksualiteit, Relaties en diversiteit.”

Wat doen jullie bijvoorbeeld? 

“We werken nu projectmatig aan deze twee thema’s. In klas 2 hebben we bijvoorbeeld het project Social Media & Sexting*. We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het verantwoord, gezond en sociaal gebruik van sociale media. Daarnaast willen we onze leerlingen inzicht geven in de online gevaren. Ook betrekken we ouders bij het project, want het is van belang dat zij het onderwerp thuis bespreekbaar maken en geregeld meekijken met wat hun kind online doet.” 

Waar ben je trots op? 

“De GSA-club bij ons op school! Daar vertelt leerling Emma verder over.” Emma (leerling klas 5 en voorzitter van de Gender & Sexuality Alliance): “De Gender & Sexuality Alliance (GSA) maakt zich sterk om een veilige omgeving te creëren op school, voor iedereen! We organiseren evenementen zoals Paarse vrijdag om mensen bewust te maken van seksualiteit en gender. Onze belangrijkste boodschap is dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. 

Wij als GSA voelen ons veilig op school. We hebben het gevoel dat we geaccepteerd worden door onze vriendenkringen en docenten, en daardoor kunnen wij ook met een veilig en fijn gevoel naar school. Dit jaar was het een stukje lastiger om paarse vrijdag te organiseren in verband met het corona virus, maar het is ons uiteindelijk toch gelukt. Dit komt voor een heel groot deel door de inzet en motivatie van onze geweldige leden! Wij hebben ook super veel positieve reacties gekregen.”

Wat hoop je over twee jaar bereikt te hebben? 

“Nu wordt er nog veel op projectbasis gewerkt, maar we willen deze thema’s uiteindelijk meer gaan verduurzamen. We denken bijvoorbeeld aan het implementeren van een lesprogramma over relaties en seksualiteit. Het zou mooi zijn als dat een vaste lessenreeks is tijdens de mentorlessen. We hopen in een volgende ronde gebruik te kunnen maken van de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties& Seksualiteit** zodat we hiervoor de juiste middelen in kunnen zetten.”