Trots op basisschool de Walsprong

Wie ben je en vertel eens wat over de school

Danielle Duijzer: “Ik werk als leerkrachtondersteuner en bouwcoördinator. Op onze school hebben we een grote diversiteit aan leerlingen. Dit maakt onze school kleurrijk en sprankelend.
Door de verschillende culturen en achtergronden is het een mooie uitdaging om met gezondheid aan de slag te gaan. Sinds kort ben ik samen met een collega de Gezonde School-coördinator, want gezonde voeding en bewegen vind ik belangrijk. Een goede, gezonde basis is het halve werk.”

Hoe werken jullie aan gezondheid?

“We werken op verschillende manieren aan gezondheid. In september hebben we meegedaan aan de Gezondheidsmaand. Toen hebben we extra aandacht besteedt aan bewegen en voeding. Met name de watertap was een enorm succes.

In onze nieuwsbrief voor ouders/ verzorgers hebben we een standaard kopje ‘Gezonde school’. In dit item kiezen we steeds een ander thema, bijvoorbeeld gezonde traktaties, ontbijten, variatie in de broodtrommel. Ouders vinden dit heel fijn.

Sinds kort is er via het jeugdeducatiefonds een subsidie ‘de boterhammenbar’. Tijdelijk, maar wel helpend om kinderen te voorzien van groente en fruit en een aanvulling op de lunch. Alles wordt door lokale leveranciers op school gebracht. Een mooie samenwerking! Fantastisch om te zien hoe kinderen in het begin moesten wennen aan allerlei nieuwe producten, maar al snel open stonden om te proeven. En onze eigen leerkrachten trouwens ook!  

Door de diverse culturen en achtergronden, besteden we ook aandacht aan de verschillende (religieuze) feesten. En ook bij deze feesten en andere activiteiten zijn we ons bewust van gezondheid. Zo schenken we nu bijvoorbeeld vaker thee en water i.p.v. ranja.”

Waar ben je trots op?

“We zijn heel trots op onze school. Respect en elkaar in waarde laten, staan hoog in het vaandel. Ons uitgangspunt: We zijn allemaal hetzelfde; maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je gekleed bent. Durf verder te dromen. Je kunt meer dan je denkt!”

Wat zijn valkuilen (geweest)?

“Soms lopen we aan tegen overbelasting van de leerkrachten. Onze ouderparticipatie is vrij laag, we hebben toch wel te maken met een taalbarrière met ouders/ verzorgers. Daarnaast heeft de coronatijd heeft hier ook een negatieve invloed op gehad. En daardoor komt er meer op de schouders van de leerkrachten terecht.

We zien dat ook alles duurder wordt en daarom is het voor sommige ouders lastig om de gezonde keuze te maken. We kunnen het wel stimuleren, maar kunnen ouders het ook betalen? “

Wat hoop je over twee jaar bereikt te hebben?

“We hopen in de toekomst onze school te voorzien van een watertappunt. Wat zou het mooi zijn als ieder kind dat zich aanmeldt op onze school een eigen waterfles krijgt. Geen pakjes en zakjes meer op school, waardoor we ook meteen werken aan duurzaamheid en milieu. Daarnaast willen we Smaaklessen als standaard aanbod in het programma integreren. Gezond eten en drinken moet een gewoon zijn in plaats van een uitzondering.”