Supermarkt Safari voor mensen met een LVB

Is tomatensoep uit blik gezond? En hoe zit dat met sinaasappelsap, chocola of vruchtenyoghurt? En hoe kun je gezonde boodschappen doen in de supermarkt met een beperkt budget?

Voor de meeste mensen is het best lastig om gezonde en goedkope keuzes te maken in de supermarkt. Ook voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is het lastig om zelf gezonde keuzes te maken. Daarom hebben wij de ‘Supermarkt Safari voor mensen met een LVB’ geïnitieerd. Dit deden we met een subsidie van het Fonds Nuts Ohra (FNO) en Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen.

De Supermarkt Safari is gemaakt in samenwerking met Pluryn en de academische werkplaatsen AMPHI en Sterker op eigen benen (Radboudumc).

Wat is de Supermarkt Safari?

De Supermarkt Safari voor mensen met een LVB is een interactieve basistraining over gezonde voeding, gezond boodschappen doen en over gezonde boodschappen doen met een klein budget. De Supermarkt Safari is ontwikkeld voor en mét mensen met een LVB. Ook bij de uitvoer zijn mensen met een LVB betrokken.

De Supermarkt Safari kan uitgevoerd worden in verschillende settings, zoals bij:

 • Dagbestedingslocaties
 • Op woongroepen van mensen met LVB
 • In wijk- of buurtcentra
 • Anders

Hoe gaat de Supermarkt Safari?

De Supermarkt Safari bestaat uit twee delen. Bijeenkomst 1 is een introductie in de thema’s ‘gezonde voeding’ en het kopen van ‘gezonde boodschappen’. Bijeenkomst 2 gaat in op het doen van boodschappen met een beperkt budget. De deelnemers gaan in de tweede bijeenkomst de supermarkt in. Zo leren zij op een praktische manier hoe zij de kennis en vaardigheden uit de eerste bijeenkomst kunnen toepassen in de supermarktomgeving. De onderdelen in beide sessies van de Supermarkt Safari bouwen voort op elkaar en herhalen daarmee eerdere opgedane kennis.

De bijeenkomsten worden geleid door een trainer en een co-trainer. De uitvoerders (trainers) zijn mensen die werken voor wijkcentra, dagbesteding of zorgorganisaties bijvoorbeeld als coach, (ambulant) begeleider, sociaal werker of trainer met tenminste een mbo-opleiding.

Competenties van de trainer:

 • Ervaring met het werken met mensen met een LVB
 • Betrokkenheid bij de doelgroep en interventie (hecht belang aan gezonde voeding)
 • Wervingsvaardigheden
 • Organisatievaardigheden
 • Communicatievaardigheden

De co-trainers zijn mensen met LVB. Zij hoeven niet over een diploma te beschikken. Vanuit hun bestaande competenties, of competenties die ze willen ontwikkelen, kunnen zij kiezen welke rol zij als co-trainer op zich nemen. Door middel van de kaartjes en handleiding voor de co-trainers beschikt de co-trainer over de nodige voorbereiding en hulpmiddelen.

Competenties van de co-trainer:

 • De co-trainer heeft zelf de Supermarkt Safari gevolgd als deelnemer
 • De co-trainer vindt het leuk om anderen te helpen met gezonde voeding

Bekijk de video over de Supermarkt Safari voor mensen met een LVB

Hoe kun je de Supermarkt Safari gebruiken?

Er zijn verschillende beschikbare materialen ontwikkeld:

 • Handleiding van de Supermarkt Safari voor de trainer. De handleiding bevat informatie over de achtergrond van de Supermarkt Safari, de doelen, groepsgrootte en -samenstelling, locaties en afspraken met deelnemers. Daarnaast worden beide bijeenkomsten van de Supermarkt Safari uitvoerig beschreven, inclusief opzet, voorbereiding en uitvoering. Er zijn verschillende printbare materialen beschikbaar om de onderdelen van de bijeenkomsten uit te voeren (o.a. Overzicht ‘Hoe gezond zijn deze boodschappen?’).
 • Handleiding co-trainer en kaartjes co-trainer. De handleiding voor de co-trainer bevat uitleg over wat de Supermarkt Safari voor mensen met LVB is en hoe zij deze samen met de trainer kunnen geven. Op de kaartjes staat informatie en uitleg van de opdrachten.
 • Werkboek deelnemers
 • Videomateriaal over de boodschappenladder en de boodschappentips ter ondersteuning en continuering

Ben je enthousiast geworden en wil je de Supermarkt Safari gebruiken in jouw organisatie?

Je kunt de beschikbare materialen hieronder gratis opvragen.

Ken je andere geïnteresseerden die de handleiding willen gebruiken? Dan kunnen ook zij via het formulier gratis de handleidingen opvragen. Zo blijven wij op de hoogte waar en door wie de handleidingen worden gebruikt.

Inschrijfformulier Supermarkt Safari

GL – Supermarkt Safari
Vul hier je telefoonnummer in als volgt: 0612345678
Vul hier je e-mailadres als volgt in: gebruiker@domein.nl
Vul hier nogmaals je e-mailadres in.
AVG toestemming